Изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод данните, че вторите проби за чума по животните в Ямболско са отрицателни, провокира светкавичен отговор от страна на ГЕРБ.

Първо зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов написа във фейсбук, че думите на Нинова са спекулации.

"Когато отговорните институции и фактите говорят, дори и популистите е по-добре да замълчат. В противен случай съществува риск гражданите да бъдат въвлечени в заблуда, което е недопустимо за всеки уважаващ себе си народен избраник, камо ли за председател на стогодишна партия", заяви Цветанов.

Според него днешните изказвания на Нинова са поредна отчаяна акция, породена от завистта ѝ от посещението в България на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който в присъствието на премиера Бойко Борисов заяви, че България категорично трябва да влезе незабавно в Шенген.

"Неудобната истина за БСП и Корнелия Нинова е, че правителството на Бойко Борисов постига успех след успех, като най-добър пример за това е успешно приключилото председателство на Съвета на ЕС, по време на което всички лидери на ЕС идваха в България и даваха високите си оценки за нашата работа. И тогава единствено водената от Корнелия Нинова БСП не оказа никаква подкрепа на държавата, дори напротив - всячески се опитваше да саботира това историческо за България събитие в стремежа си да се добере до властта. За съжаление, колеги от БСП, не бяха отдавна времената, когато вие управлявахте и всички граждани бяха жертва на вашата некомпетентност и неадекватност, заради които бяха спрени еврофондовете за България. За щастие, по волята на българските избиратели, кабинетът "Орешарски" си замина, а кметовете, които вие наричате "некадърни", останаха и заедно с кабинета на Бойко Борисов и с парламентарното мнозинство успешно реализират проекти с европейско финансиране. България се е превърнала в строителна площадка и всички региони стават по-привлекателно място за живеене, учене, инвестиции и туризъм".

Това написа още Цветанов.

Малко по-късно депутатът Тома Биков в специална пресконференция заяви, че Нинова превръща БСП в РМД - работническо-мениджърско дружество, каквито се създаваха по време на приватизацията.

"Кой носи отговорност за Бенчо Бенчев? Все ще не сме чули какво мисли тя. Тя реагира на този огромен скандал с един статус във фейсбук", каза Биков.

Той заяви, че ГЕРБ ще настоява органите да разследват този казус.

И повтори познатата теза на ГЕРБ, че по признания на членове на ръководството на партията Бенчев е финансирал и кампанията на президента Румен Радев.

"Проблемът е в това, което не пише в Сметната палата. В кампанията на г-н Радев участваха социално слаби хора с по 5-6 хил. лв. Много хора с дарения в диапазона, който не подлежи на проверка. Дали г-жа Нинова ще отговори аз се съмнвам. Тя се държи като собственик на РМД, превръща тази партия в това. Не отговаря на въпросите, които й се поставят. Ползва работническата част за параван на мениджърските изпълнения в стил Бенчо Бенчев", каза Биков.

И допълни, че според него Нинова лъже "методично и професионално".

Според депутат Александър Ненков в момента става дума за координирана атака между президента и БСП.

"Това са хора, на които два пъти ЕК им спира европейско финансиране", припомни Ненков.