Нов разнобой в рамките на властта - партията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ, излезе с остра декларация по повод назначението на Габриела Козарева за шеф на Агенцията по вписванията, след като предишната титулярка - Зорница Даскалова, подаде оставка заради срива на Търговския регистър. 

Номинацията на Козарева бе представена като предложение на "Обединени патриоти". Според неофициалната информация тя е била предложена от партия "Атака". 

Премиерът Бойко Борисов, с чиято заповед Козарева бе назначена, сам обяви, че не я познава, а кандидатурата му е била "подадена" от коалиционните партньори. 

От НФСБ обаче са категорични, че името на Козарева не е било обсъждано нито в политическия съвет на "Обединени патриоти", още по-малко на Коалиционния съвет на управляващата коалиция, който е  във формат "Обединени патриоти" и ГЕРБ. Партията на Симеонов възразява срещу лансирането на кадри "през задния вход", отказва да носи отговорност за това назначение и адресира тази отговорност към партия "Атака". 

"Считаме подобно поведение за недопустимо, защото руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата", пише още в документа. Ето и пълния му текст:

ПОЗИЦИЯ

НА НАЦИОНАЛНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ 

НА ПП „НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ“

По повод назначението на новия директор на Агенцията по вписвания Габриела Козарева, ръководството на партия НФСБ заявява:

Кандидатурата на Козарева за шеф на Агенцията по вписвания не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГEPБ и "Обединени патриоти". Тази кандидатура не е обсъждана и предлагана и на Коалиционния съвет на "Обединени патриоти" - НФСБ, ВМРО и АТАКА, както изисква подписаното коалиционно споразумение. За това назначение е отговорна единственно партия АТАКА.

Политическа партия НФСБ категорично възразява срещу лансиране на кадри "през задния вход" и то от името на коалиция "Обединени патриоти". 

Считаме подобно поведение за недопустимо, защото руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата.

НИК на ПП НФСБ:

Валери Симеонов

Данчо Хаджиев

Валентин Касабов

Борис Ячев