Тези дни Италия се тресе от възмущение. И то не заради трагедията със срутването на моста в Генуа, небрежността и корупцията, довели до загубата на човешки животи.

Страната е разгневена от изпълнението на двама англоговорящи туристи, които напълно загърбиха добрия вкус, като "се изкъпаха" в един от емблематичните символи на Италия - фонтана пред Олтара на родината в Рим, известен още като Виториано.

 

Видео с "гмуркането" във фонтана се появи в социалните мрежи - като туристите отначало са по боксерки, но единият решава да се освободи от тях и да се... увековечи за историята в напълно натурален вид.

Туристите вече се издирват от италианската полиция заради стриптийза си, а представител на властта направо ги нарече "идиоти", съобщава Би Би Си.

Поведението им беше определено в Италия като невежество.

Фонтанът е изграден в чест на първия крал на Италия след обединението на страната - Виктор-Емануил Савойски, между 1885 и 1911 г.

В монумента се намира и Гробът на незнайния воин - знак на почит за всички загинали в името на Италия. Тук държавниците поднасят винаги венци по време на национални празници

Във видеото, пише Би Би Си, се вижда как двамата мъже се смеят и се забавляват във водата, докато накрая единият си сваля боксерките и се усмихва пред камерата.

Някои от минувачите се усмихват и снимат, други клатят глава, а някои явно казват на двамата мъже да излязат от фонтана.

Полицията вече определи случилото се като "обидно и нарушаващо закона" и обяви, че издирва извършителите. Според очевидци двамата говорели "английски като роден език".

 

Вътрешният министър Матео Салвини не пропусна да коментира случилото се. 

"Аз знам как да образовам тези идиоти, ако бъдат заловени", написа той в туитър. И добави: "Италия не им е домашната баня".

Включи се и заместник-кметът на Рим Лука Бергамо, за да каже, че осъжда подобно поведение, което "обижда всички нас, паметта на страната ни и загиналите, на които е посветен монументът".

"Изправени сме пред поведение, което показва глупост, невежество и липса на уважение към историята на Рим и на Италия", добави още той.

И обеща:

"Когато бъдат идентифицирани от местната полиция, която ги търси, те ще получат максималното наказание."

По-рано този месец туристи се сбиха заради място за "идеалното селфи" пред прочутия Фонтан ди Треви.