36 на сто, или над една трета от руснаците смятат за правилно вкарването на съветски войски в Чехословакия през 1968 г., предаде Интерфакс.

Това сочат данни от допитване на "Левада-център". То е извършено още през март, но е огласено едва сега, навръх 50-годишния юбилей от интервенцията на Варшавския договор.

19 процента от анкетираните смятат, че смазването на Пражката пролет е неправилно. А 45% са се затруднили с отговора.

Според 23 на сто от респондентите Пражката пролет е била "опит на антисъветските сили в ръководството на ЧССР да откъсне страната от социалистическия лагер". Всеки пети, или 22 процента, смятат реформите за "подривна акция и опит за разцепване на соцлагера".

У 18% цари убеждението, че Пражката пролет е "въстание на народа срещу режима, натрапен от СССР".

16 на сто от руснаците смятат, че нахлуването е било необходимо за предотвратяване на кръвопролитие. 15 процента пък са убедени, че ако това не е било направено, в Чехословакия са щели да влязат войски от западни страни. Всеки десети анкетиран, или 9%, са сигурни, че вкарването на съветските войски е било необходимо за съхраняването на социалистическия строй в страната.

По мнението на 4 процента събитията от Пражката пролет показали несъвместимостта между социализма от съветски тип и демокрацията.