Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

36 на сто, или над една трета от руснаците смятат за правилно вкарването на съветски войски в Чехословакия през 1968 г., предаде Интерфакс.

Това сочат данни от допитване на "Левада-център". То е извършено още през март, но е огласено едва сега, навръх 50-годишния юбилей от интервенцията на Варшавския договор.

19 процента от анкетираните смятат, че смазването на Пражката пролет е неправилно. А 45% са се затруднили с отговора.

Според 23 на сто от респондентите Пражката пролет е била "опит на антисъветските сили в ръководството на ЧССР да откъсне страната от социалистическия лагер". Всеки пети, или 22 процента, смятат реформите за "подривна акция и опит за разцепване на соцлагера".

У 18% цари убеждението, че Пражката пролет е "въстание на народа срещу режима, натрапен от СССР".

16 на сто от руснаците смятат, че нахлуването е било необходимо за предотвратяване на кръвопролитие. 15 процента пък са убедени, че ако това не е било направено, в Чехословакия са щели да влязат войски от западни страни. Всеки десети анкетиран, или 9%, са сигурни, че вкарването на съветските войски е било необходимо за съхраняването на социалистическия строй в страната.

По мнението на 4 процента събитията от Пражката пролет показали несъвместимостта между социализма от съветски тип и демокрацията. 

Коментари

...

Доста любопитни отговори. Показателно е, че няма мнозинство по едната или по другата позиция по темата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.