Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Престижната датска литературна награда на името на Ханс Кристиан Андерсен бе връчена на британския писател от индийски произход Салман Рушди. Премията е присъдена на известния автор "за съчетанието между дълбок реализъм и магическа фантазия", както и защото той "показва важността на срежата на различни култури в наше време".

Датската принцеса Мари връчи на лауреата за 2014 г. статуетката "Грозното пате", създадена от скулптора Стин Ринг, диплома "Красотата на лебеда" и чек на 500 хил. датски крони (67 000 евро). Церемонията се състоя в гр. Одензе - родното място на разказвача на приказки и беше откриваща на втория Фестивал на Ханс Кристиан Андерсен, който ще се проведе тук от 17 до 24 август.

На награждаването Рушди заяви, че именно Андерсен е бил авторът, за когото най-много е мислел, пишейки собствените си книги за младите читатели.

Предишни лауреати на наградата (която се връчва през 3 години) са били бразилецът Пауло Коельо, британката Джоан Роулинг и чилийката Изабел Аленде.

Припомняме, че Салман Рушди (когото критиката причислява към ечението магически реализъм) е печелил и наградата "Букър" през 1981 г. А произведението му "Сатанински строфи" (1988 г.), в което става дума за пророка Мохамед и иранския аятолла Хомейни, му донесе смъртно наказание от ислямистки организации. Иранският фонд Khordad Foundation обяви $2 милиона награда за убийството на Рушди, а през 2012 г. сумата нарастна на $3,3 млн. Писателят се крие от много години и се появява пред публика епизодично и внезапно.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.