Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Неочакван обрат прие разговорът с министъра на околната среда и водите Нено Димов в студиото на Нова тв тази сутрин.

Димов бе поканен, за да коментира защо държавата не е знаела, че потънал преди близо 100 години кораб изпуска мазут в морето и как се справя със ситуацията. Както и решението на тричленнен състав на Върховния административен съд (ВАС), в което се казва, че направеното от правителството в "12 без 5" на последното му заседание за 2017-а, предновогодишно, изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин" е незаконосъобразно. Димов бе помолен да коментира и хорото в едно от Седемте рилски езера, за което на нарушителите ще бъде наложена глоба. Но изведнъж заговори за палатките на екоплаж "Корал" и за техните обитатели като за виновници за това, че боклукът не се извозва от плажа.

Както Клуб Z писа, летуващите на "Корал" сезираха местната екоинспекция за препълнените съдове за смет и попитаха умишлено ли се прави това - за да се насажда у обществото мнението, че практикуващите природосъобразен туризъм хора всъщност замърсяват природата. Тогава Дамян Дамянов, отговорник за "Чистота"-та в община Царево коментира, че извозването се случва по план, просто понякога имало забавяне, защото сега е пикът на сезона.

Днес Нено Димов лансира нова версия - саботаж от страна на палаткуващите. Местели кофите за смет.

Попитан за хорото в езерото "Близнака", Димов отговори:

"Това е много неприятен инцидент и организаторите ще бъдат санкционирани. За мен обаче тук има две неща, които са важни. Първо - за това нарушение, което направиха децата и което безспорно е нарушение, атаката и омразата с която се говореше, което за мен беше изненада на фона на това, което се случи примерно на "Корал", когато беше създадено едно сметище от хора, които очевидно са си опънали там палатките, стигнали са там с коли, които са преместили, това е информация, която имам от кмета на Царево, съдовете за събиране на сметта от мястото, на което се събират..."

На възражението на водещата, че има оплаквания за целия район, не само за конкретния плаж, Димов продължи:

"Точно за това говорим. Аз разпоредих моментално проверка и след това лично говорих с кмета на Царево и той ми обясни, че сметосъбиращата техника може да мине по определени маршрути, не може да влиза в пясъка, защото първо е забранено, второ ще затъне. Кофите са в пясъка, защото някой ги е преместил там! И той вчера ми каза с ужас, че ще се наложи да заключва кофите с катинар, за да могат да стоят там, където им е мястото. Трябва да си даваме сметка, че когато имаме права, имаме и задължения. Не може само едните да имат задължения. Очевидно не е направено това сметище от хората, които ходят за по няколко часа на плажа, а от тези, които си опъват палатките и които си вкарват колите."

Не стана ясно каква би била ползата на летуващите на палатка от обособяване на сметище в региона.

Иначе по казуса с кораба, изпускащ мазут край Созопол държавата нямало как да знае от по-рано. Но:

"Черно море е много по-чисто тази година. Работата, която прави правителството, дава по-добри условия", отчете екоминистърът.

По отношение на решението на ВАС, Димов продължи да настоява, че няма нужда от оценки за Плана за управление на Национален парк "Пирин" с обяснението:

"Нека да бъдем коректни - няма влязло в сила решение на Висшият административен съд (Върховният, б.р.), което означава, че няма отменено решение на Министерския съвет от 29 декември м.г. Да, аз твърдя, че няма нужда от екологична оценка. Самият съд и по-точно в преамбюла казва, че това е рамков документ, а рамков документ не подлежи на оценка - на такава подлежат планвоете по ОУП, специализраните планове, конкретните инвестиционни намерения. Когато имаме специализиран план за устройствен план, на него трябва да бъде направена и екологична оценка и оценка за съответствие, но не например ОВОС. Когато имаме конкретно инвестиционно намерение, на неко трябва да бъде направен ОВОС".

А като най-силен аргумент, че държавата е права, а "тричленката" на ВАС не, Нено Димов приведе заключенията на ресорния за екологията еврокомисар Кармену Вела:

"Българското законодателство изцяло е хармонизирано с европейското, а от януари насам комисар Вела неколкократно каза, че няма нарушение на европейското законодателство, в частност - на българското. Как ще процедира съдът, той е независима институция и аз не бих искал да коментирам - да не се приеме, че по някакъв начин се въздейства на този независим орган".

Както е известно, правителството обжалва решението на тричленния състав. Чака се това на "петчленката".

Коментари

И тоя е от Първа

И тоя е от Първа инвестиционна банда
Stoqn Petrov's picture
Stoqn Petrov
chrome

Еко

Аз гледах цялото интервю и министърът обясни, че ситуацията с мазута е овладяна, което не знам до колко може да се вярва. Мазутът явно си се е излял в морето и толкова. Иначе колкото до екооценката, не знам дали дори и да се направи тя ще бъде истинска, защото обикновено се прави от псевдо еколози и платени "Зелени" организации, които уж са неутрални, но всъщност обслужват нечии интереси. Поживем увидем, както се казва.

За Корал

Снимката е красноречива. Няма как камиона за боклука да е оставил там контейнера! Лайнярите могат и в прибоя да си струпат боклука, снимките ще са ефектни....но лайнярската манипулация си личи!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.