Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавните служители, агенции и контрактори ще трябва да се отърват от смартфоните си на Huawei и ZTE в САЩ, съобщи Engadget.

Това става, след като американският президент Доналд Тръмп подписа нов закон за националната сигурност, който включва забрана на всякакви опериращи с данни устройства, произведени от двата китайски производителя.

Работещи с държавните институции фирми могат да ползват определени компоненти, стига през тях да не минават никакви данни. Законът включва и директива за агенциите да приоритизират финансиране за бизнеси, на които ще им се наложи да сменят много от техниката си.

Huawei и ZTE са разследвани и наблюдавани от американските служби от години. Още през 2012 г. двете компании не успяха да обяснят на Конгреса естеството на връзките си с китайското правителство. Тази година трите основни институции по сигурността - ЦРУ, ФБР и АНС, излязоха с изявление, според което китайските компании са заплаха за американската сигурност.

Те подозират, че е възможно устройствата да записват и предоставят данни на китайските власти. 

Все пак има и добра новина за ZTE - забраната да работят с американски производители не е включена в новия закон. Това можеше да фалира компанията, която използва ключови чипове, произведени в САЩ.

Наскоро Националният комитет на демократите също препоръча на своите кандидати за Конгреса да не използват смартфони на двете компании, притеснени че е възможен отново теч като на президентските избори през 2016 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.