Първата дама на САЩ Мелания Тръмп застана срещу президента Доналд Тръмп, който обиди в туитър баскетболната суперзвезда Леброн Джеймс, който е негов остър критик.

Тръмп написа, че Джеймс е бил интервюиран "от най-тъпия човек по телевизията", водещия по Си Ен Ен Дон Лемън, който "е направил така, че Леброн да изглежда умен, което не е лесно".

Президентът на САЩ завърши своето послание с думите "Харесвам Майк!" вероятно изразявайки предпочитание към Майкъл Джордан в дебатите той или Леброн Джеймс е най-великият играч в историята на Националната баскетболна асоциация.

 

 

Президентът на САЩ отправи нападките си по адрес на Леброн Джеймс броени часове преди да посети днес Охайо за предизборен митинг. Баскетболистът, който според някои е "любимият син" на северния американски щат, откри там по-рано тази седмица училище за деца в неравностойно положение.

Мелания Тръмп от своя страна излезе с изявление, в което изразява готовност да посети училището, открито от баскетболиста.

"Изглежда Леброн Джеймс прави добри неща за следващото поколение", каза говорителката на Мелания Тръмп Стефани Гришъм. "И както винаги първата дама окуражава всички да се включат в диалога за проблемите, с които се сблъскват децата днес."

"Първата дама подкрепя отговорното поведение онлайн като част от инициативата й Be Best ("Бъдете най-добри")", отбеляза още говорителката.

Леброн Джеймс е яростен критик на Доналд Тръмп. В интервюто с Лемън за телевизия Си Ен Ен той каза, че Тръмп разделя страната.

"Бих обмислил да се кандидатирам за президент на САЩ, ако смятам, че съм единственият човек, способен да попречи на преизбирането на Тръмп", заяви той.

Леброн Джеймс неведнъж е отправял словесни предизвикателства към Доналд Тръмп.

През миналата година пък баскетболистът опрадели президента като "безделник" и заяви, че е било голяма чест за отборите от Националната баскетболна асоциация да посещават Белия дом, но това се е променило, след като Тръмп дошъл на власт.

Това не е първият път, в който членове на семейството и на администрацията на президента на САЩ се разграничават от негови остри изказвания. През миналата седмица дъщеря му Иванка заяви, че не споделя възгледа на баща си, че медиите са "враг на народа". 

Интерпретациите на поведението им са различни. Според няко, те се опитват да запазят своите принципи, разграничавайки се от президента. Други смятат, че борбата е за репутацията им, особено ако смятат да останат в светлината на прожекторите след края на управлението на Тръмп.

Най-широк отзвук получи виждането, че поведението на членовете на семейство Тръмп е част от добре планирана политическа стратегия. Острите и понякога скандални изказвания на президента са "допълнени" от умерения тон на близките му, за да може възможно най-много избиратели да припознаят своята позиция в някой Тръмп. Умерените позиции на Иванка и Мелания Тръмп например се харесват на жените от малките градове и предградията, чиято подкрепа в изборите през тази година и пез 2020 г. ще бъде ключова.