Учителят и член на ръководството на "Да, България" Емил Джасим е спечелил първи съдебни битки с няколко медии, които водеха клеветническа кампания срещу него. За това съобщи самият той във фейсбук.

"Осъдих и "Блиц" на първа инстанция за клеветническа статия от началото на март 2017 г., в която твърдят как съм бил хулил и обиждал паметта на Левски, наричайки Апостола с нецензурни думи", написа Джасим. - "Днес беше официално потвърдено от съда за трети път, т. е. от трети различен съдебен състав, че (псевдо) медии тиражират манипулации и клевети за моето отношение към българските национални герои и към българската национална история", допълни.

И призовава всички:

"Съдете ги клеветниците и не се примирявайте с неправдата! Справедливостта винаги тържествува."

Както Клуб Z писа, в началото на март миналата година Джасим заведе четири искови молби срещу сайтовете "Пик", "Блиц", в. "Труд" и "лицето Ивайло Крачунов" - главен редактор на "Блиц", заради разпространяване на неверни и оклеветяващи твърдения. Осъдени до момента на първа инстанция са "Пик", "Блиц", в. "Труд", делото срещу Крачунов и "Блиц" предстои.

Гражданските искове са по чл. 49 и 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) - за нанесени неимуществени вреди. Всеки от исковете е за по 4500 лева.

В продължение на седмици т.нар. медии публикуваха серия от материали, в които обвиняваха Емил Джасим в "антибългарска пропаганда" и "гавра" с исторически личности като Васил Левски, насаждайки по този начин неверни и клеветнически внушения, че не уважава българската историческа памет, съобщиха тогава от "Да, България". Поводът бе участието на Джасим в годишното издание на платформата TED.

Заради акцията на т.нар. медии и техните спекулации Емил Джасим стана обект на обиди, заплахи и дори на физическо нападение от непознат.