Испанското правителство поднови разговорите с каталунското регионално сепаратистко правителство след 7-годишно прекъсване, предаде АФП.

Позициите на двете страни обаче остават диаметрално противоположни въпреки този знак за разведряване.

Делегациите разговаряха близо 4 часа в централата на регионалното правителство на Каталуня в Барселона. Това стана в рамките на двустранна комисия, която не се бе събирала от 2011 г. Тя бе реактивирана с решение, взето на 10 юли на среща в Мадрид между новия испански премиер, социалиста Педро Санчес и каталунския му колега, сепаратиста Ким Тора.

"Имаше сериозни разногласия, но да можем да изразим нормално факта, че имаме големи разногласия, също е важно", изтъкна Маричел Батет - ръководителката на делегацията на испанското правителство и министърка на териториалната политика, която иначе е от каталунски произход.

И получи отговор от каталунския регионален министър по външните въпроси Ернест Марагал:

"Имаме много различни разбирания за това какво е нормално."

Според Марагал новият испански премиер не е представил какъвто и да било проект за уреждане на конфликта.

Предвидено бе заседанието на двустранната комисия да бъде посветено на финансирането и инвестирането в инфраструктура. Каталунската делегация обаче поискала да се говори най-вече за политика.

Сепаратистите в Каталуня настояват да получат правото да организират референдум за самоопределение на североизточната испанска област. Те настояват също така да бъдат освободени каталунските лидери, които са в ареста за неуспешния опит за отцепване на региона през октомври 2017 г.

Испанското социалистическо правителство, подобно на предишния консервативен кабинет, обаче смята, че конституцията не разрешава такова допитване и отказва да се намеси в работата на съдебната власт. Но то се надява да постигне ново споразумение за отношенията с Каталуня.