Всяко решение на проблема с Каталуня минава през признаването на правото на самоопределение. Регионалното правителство в Барселона не се отказва от нито един от пътищата за постигане на независимост.

Това е заявил днес каталунският премиер Ким Тора на среща с испанския министър-председател Педро Санчес, съобщи в. "Ел Мундо". Двамата лидери проведоха първата среща помежду си. Санчес оглави централното правителство в Мадрид на 1 юни, след като предшественикът му Мариано Рахой бе свален с вот на недоверие.

Ким Тора заявил също, че е готов да организира нов референдум за независимост на най-богатата автономна област в Испания.

Той разказа за срещата си със Санчес на пресконференция. Така премиерът сепаратист дава да се разбере, че няма намерение да се откаже от стремежа към независимост на Каталуня.

Санчес също не е отстъпил от позициите на Мадрид. Той заявил на каталунския премиер, че "правото на самоопределение не съществува нито в испанската конституция, нито в която и да било демокрация по света".

Този въпрос не е бил обсъждан дълго време на срещата, продължила два часа и половина, споделиха пред "Ел Мундо" източници от "Монклоа" - резиденцията на премиера в Мадрид. Според тях важното е, че двамата лидери са се видели и са провели разговори. При това ора отиде доброволно в Мадрид, и то с влак.

Каталунският премиер повдигнал темата и за арестуваните сепаратистки лидери, които смята за политзатворници. Става дума за бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел и за Жорди Санчес и Жорди Куишар - лидери на две движения, борещи се за независимост на региона.

Санчес отвърнал, че "в Испания политзатворници няма и премиерът на Каталуня го знае много добре".

Тора и Санчес се разбраха за нова среща помежду им наесен. Те се договориха и за възстановяването на двустранната комисия, известна под името Estado-Generalitat. Тя включва представители на централната власт в Мадрид и на регионалната управа в Барселона.

Въпреки че никой не е отстъпил от позициите си, Тора похвали Санчес, че го е изслушал внимателно и, изглежда, бил готов за диалог. Испанският премиер направи жест към Каталуня, като премести в тамошни затвори арестуваните сепаратисти, които досега бяха в Мадрид.

Премиерът на Каталуня бе избран на 14 май - само седмица преди крайния срок. В продължение на пет месеца областта бе с временно отнета автономия. Властите в Мадрид задействаха тази мярка, предвидена в член 155 на конституцията, след като парламентът в Барселона обяви едностранно независимост на 27 октомври 2017 г. Предсрочните парламентарни избори отново бяха спечелени с абсолютно мнозинство от трите сепаратистки партии, взети заедно.