20 август 2016 г. Емблематичните Тютюневи складове в Пловдив пламват. Откъм покрива. Огънят опустошава бързо сградите, които са със статут на паметници на културата. За палежа беше осъден бездомникът Любомир Данчев, като версията на прокуратурата е, че пламъците са тръгнали от незагасена цигара. Данчев получи 4-годишна ефективна присъда, която не обжалва, но по време на делото той и адвокатът му пледираха "невинен" и искаха оправдателна присъда. 

Собствениците на изгорелите складове пък получиха предписание да възстановят постройките в автентичния им вид. Три от складовете са на италианската фирма  Р.И.П.А., а четвъртият е на основателите на "Винпром Пещера".

2 август 2018 г. - екип на бТВ отива на мястото, за да види какво се случва две години след пожара. Сградите са оградени, а достъпът до тях - забранен. 

"Собствениците получиха заповед, с която бяха задължени да направят аварийни укрепвания с цел обезопасяването на сградите. Те се постараха… Направена е най-неотложната част”, казва инж. Гергана Николова, главен експерт в община Пловдив, на въпрос какво се случва с изпълнението на заповедта за възстановяване на зданията в автентичния им вид.

Укрепени са външните фасадни стени, но на този етап собствениците не изпълняват заповедта за укрепване на вътрешни калкани и преградни стени, обяснява експертката. По думите й притежателите на имотите имали "други инвестиционни намерения", има внесени проекти за строеж, но те все още не са одобрени. Не се знае и дали ще бъдат, но едно от желанията на собствениците било новият градеж да излезе извън обема на съществуващата сграда. 

Още когато Тютюневите складове изгоряха, стана ясно, че е имало проект за строеж на тяхно място на административна сграда, но проектът не е бил одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. И настоящите проекти би трябвало да са депозирани в същата институция. 

Преди дни в София горяха Царските конюшни в центъра на София. Разследването какво е предидвикало пламъците продължава. Засега прокуратурата се пази от версия дали палежът е бил умишлен.

А историята на Тютюневите складове в Пловдив и човека, който ги постоява - можете да си припомните ТУК.