Вицепремиерът Валери Симеонов може и да покачва личния си рейтинг в социологическите проучвания, но неговите законопроекти и инициативи далеч не бележат подобни успехи. Лидерът на НФСБ непрекъснато се озовава в състояние на бойкот както от своите, така и от чуждите. Като под "чужди" трябва да се разбира не т.нар. опозиция в лицето на ДПС и БСП, а партньорската ГЕРБ. А под "свои" – останалите две партии в коалицията „Обединени патриоти“ - „Атака“ и ВМРО. 

Някои ще кажат, че това може би говори за качеството на вицепремиерското законотворчество, други – че се дължи на настъпени бизнес интереси. И двете страни може и да са прави. Но следващите редове имат за цел само да направят кратка ретроспекция на делата и документите на Симеонов – на теория и на практика.

Фалшивите пенсии

През април хора в неравностойно положение излязоха под прозорците на Министерския съвет, за да протестират срещу готвените реформи в издаването на решения на ТЕЛК – реформа, подемана от много правителства назад във времето, но така и неосъществена. Макар формално вносители на текстовете да бяха министрите на здравеопазването и на социалната политика, измененията бяха „под егидата“ на Валери Симеонов. По думите на премиера Бойко Борисов Симеонов е работил около половин година по тях. Това не би трябвало да е изненадващо, тъй като борбата с „фалшивите инвалидни пенсии“ зае основно място сред посланията в предизборната кампания на ОП.

Този шестмесечен труд обаче приключи тогава с нареждането на Борисов текстовете, подложени на обществено обсъждане, да бъдат оттеглени и ревизирани.

Гласуваме по съвет

Предварително обречена изглеждаше каузата на Симеонов да либерализира режима за тютюнопушене на обществени места с изменения в Закона за здравето. Предложенията, с които не се въвеждаха никакви задължения, а само право на собствениците на заведения да избират да обособят ли места за тютюнопушене (както бе по стария ред) или не, предизвикаха дежурната дискусия тип „дъвка“ по тв студията. Единствените, за които дискусия нямаше, бяха от ГЕРБ. Пушачи или не, те започнаха системно да отхвърлят текстовете в парламентарните комисии, през които минаваха.

Партийната повеля бе спусната от Борисов и без изненади гласеше: никакво „гласуване по съвест“. ГЕРБ въведе пълната забрана през 2012 г. и отстъпление не е възможно. (Иначе който и депутат да питате - ще ви каже, че гласува „по съвест“).

Подкрепяме. Принципно

Паралелната и по-шумна сюжетна линия включва още: войната с незаконните според Симеонов пет заведения на южния плаж на Слънчев бряг, закона за шума и облагането с данък на т.нар. апартхотели. Както и закона за хазарта в частта с продажбата и рекламата на т.нар. моментни лотарийни игри и измененията в закона за приватизацията. Да проследим какво се случва и там.

Вицепремерът бе взет на подбив през миналото лято, когато „дърпаше шалтера“ на диджейските пултове по морето. За този сезон реши да претвори идеите си за тихи семейни курорти в съответния закон – без силна музика след 23 ч.

За разлика от повечето му законодателни инициативи точно тази мина през Министерския съвет, т.е. не бе внесена от депутати на Симеонов. Така на практика лидерът на НФСБ поиска одобрението на целия кабинет, а текстовете бяха подложени на задължителното по закон обществено обсъждане (каквото няма при внасяне на закони от народни представители).

Одобрението се оказа на теория. От ГЕРБ в лицето на министъра на туризма Николина Ангелкова решиха елегантно да финтират Симеонов. В закона за туризма, предложен от Ангелкова след закона на шума, в преходните и заключителни разпоредби е записано, че рестрикциите по закона на Симеонов няма да важат за националните курорти. Т.е. текстовете в проекта на вицепремиера ще бъдат обезсилени от последващия закон на министъра. По повода Симеонов намекна за оставката си.

Внезапно

И не само. Зад Ангелкова застана и председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Респективно цялата група. При гласуването на проекта на първо четене в пленарната зала той събра критики от всички парламентарни партии, а от ГЕРБ дадоха заявка, че ще има много поправки между двете четения. И удължиха максимално срока за приемане на предложения – до началото на септември. Беше изначално ясно, че и да мине, проектът на Симеонов няма да влезе в сила за този туристически сезон. Това, което не е ясно, е в какъв точно вид ще излезе след разглеждането в комисиите на НС.

А за да е пълна „подкрепата“, против проекта, месеци след като бе предложен, се сети да се обяви коалиционният партньор на Симеонов Волен Сидеров. Той поиска оттеглянето на текстовете и обвини вицепремиера в тормоз на местния бизнес. А защо лидерът на „Атака“ така внезапно се присети - ще разгледаме въпроса малко по-долу.

Мутри и наркопласмент

По линия на Слънчев бряг Симеонов понесе удар и при поисканите от него проверки за законността на пет от най-големите заведения на плажа, условно наречени „бункери“ и „молове“ - „Цацао Беацх“, „Кубинката“, „Единият“ и т.н. Ангелкова защити баровете, след което бе обявено, че зад нея стоят мутри с дебели вратове. Колегата й от строителното министерство Николай Нанков прати три последователни проверки, тъй като вицепремиерът не остана доволен от всяка предходна. И по повода Нанков бе обвинен, че е застанал на страната на „пласмента на наркотици“.

Предстои да видим какви ще са резултатите от третата последна (засега) проверка. Както и от тази на прокуратурата – за законосъобразност на действията на самата Ангелкова по сигнал на самия Симеонов.

Двоен данък

Като ресорен за туризма вицепремиер Симеонов се опита да въведе и облагане на апартаментите, които се дават под наем за кратък период от време, но без договор и без държавата да получава приход както от квартирите и хотелите. От ГЕРБ обаче изразиха опасения, че това може да доведе до двойно данъчно облагане и пак дадоха заявка, че текстовете трябва да се прецизират. Сега са на етап прецизиране. Тук обаче не се очаква пълен бойкот на вицепремиерската инициатива, тъй като и Ангелкова има проблем с апартхотелите, а председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова вече се представи като "виден лобист за бюджета" (макар и по един друг повод) и още приходи в хазната са добре дошли.

Да питаме Брюксел

Но гореописаните случаи са дребнотемия на фона на амбициите на Симеонов да ограничи разпространението на хазартните игри, извиращи през последните години от тв екрана, от кварталната бакалия и пощенски клон. На думи идеите за рестрикции в рекламата и масовата продажба на т.нар. талончета бяха подкрепени от почти всички министри и от парламентарните групи. Играейки по струната на „никой политик не би се обявил публично „за“ зарибяването с хазарт“, Симеонов стигна още по-далеч – обяви идеи и за облагане на игрите на щастието с класическото ДДС.

Но вместо подкрепа на практика, а не само на теория, получи изпращане на проекта си за нотификация в Европейската комисия. От ГЕРБ се притесниха, че едно такова рестриктивно законодателство може да доведе до глоби от ЕК за пречки пред свободната търговия. И с тази мисъл пратиха проекта в забвение за около половин година.

Да не питаме Брюксел

Най-голямата партия обаче не видя пречки пред пазарите по отношение на закона за горивата, внесен от Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО), обявен от Симеонов за лобистки – обслужващ интересите само на големите производители. За малките се въвеждаха непосилни финансови изисквания и гаранции, което ги изкара на масови протести. Управляващите отказаха да пратят този законопроект за нотификация, склониха само да намалят малко числата. Текстовете бяха приети в смекчения вариант, като с това Симеонов все пак удържа малка победа. Но и призна, че въпреки това мнозина ще изпаднат от бранша. Закани се и да сезира Брюксел.

Икономическо мнозинство

Чашата обаче преля (ако в ОП тя има дъно), когато под крилото на колективната безотговорност коалиционните партньори на НФСБ и от ОП, и от ГЕРБ, подкрепени и от ДПС, гласуваха измененията в закона за приватизацията.

Случилото се заслужаваше да влезе в учебниците по парламентаристика – как се прокарват и приемат спорни текстове. Симеонов алармира, че депутати от групата на патриотите са предложили две лобистки поправки, с които ще се опрощават дългове от приватизацията. Единият от „Атака“ (Николай Александров), другият от ВМРО (Ревизоро). Въпреки че и двамата показно се отрекоха от предложенията си и даже ги единият успя да оттегли текста от деловодството на НС, от ГЕРБ вече ги бяха припознали като предложения на колективното тяло „комисия по икономическа политика“ и ги гласуваха.

Симеонов заплаши, че ще изтегли партията си от управлението (което си остана само заплаха). А засегнат от обвиненията в лобизъм на партньора си и вицепремиер, Сидеров тръгна по стъпките му в Слънчев бряг, за да ревизира „актовете“ му относно шума. Всички знаят каква бе развръзката – президентът наложи вето над промените за приватизацията, а със санкцията на Бойко Борисов мнозинството в парламента го подкрепи. И така скандалът бе заметен. Тук може да се отбележи определен успех на Симеонов, но, оказа се, този сам воин не е достатъчен. Трябваше да има произнасяне от „началника“.

С релса на врата

Последният удар за вицепремиера дойде с решението на тричленен състав на ВАС, който отмени правителственото постановление за частично изменение в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ - личната кауза на Симеонов, обоснована с изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната в Банско. Това решение подлежи на ревизия от петчленен състав на съда. Като този път съпредседателят на ОП не заплаши само с оставка: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя."

Надяваме се, каквото и да решат магистратите, ГЕРБ, ВМРО, "Атака", Николина Ангелкова и пр., поне на съвестта им да не тежи един вицепремиер.