Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да предложи въвеждане на 25-процентни мита върху вносни китайски стоки за 200 милиарда долара, съобщи Ройтерс, като се позова на запознат с плана източник.

Възможно е новите мита да бъдат обявени още днес.

На 10 юли администрацията на Тръмп заяви, че ще се стреми към налагане на 10-процентни мита върху същите хиляди вносни китайски стоки, но сега се обсъжда вдигането на ставките до 25%.
Стоките включват хранителни продукти, мебели, химикали, стомана и алуминий.

Търговската война между Пекин и Вашингтон ескалира, след като в полунощ на 6 юли в сила влязоха американски мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Ставките засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, харддискове. "Пощадени" бяха по-популярни стоки като мобилни телефони или телевизори.

В отговор Китай започна да въвежда ответни мита върху американски внос на стойност 34 милиарда долара - колкото и китайските стоки, обект на мерките на Вашингтон. Очаква се те да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар, както и автомобилният сектор и морските продукти.

През миналата седмица Тръмп заплаши да наложи мита върху целия китайски внос на обща стойност 515 милиарда долара.