Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Германия по покана на нейните власти вероятно през септември, съобщиха германските медии. Двустраните отношения са близо до точката на замръзване и новината предизвика смесени реакции.

Докато управляващата коалиция се опитва да обоснове нуждата от диалог с авторитарния турски лидер въпреки дълбоките различия, евроскептичната и ксенофобска "Алтернатива за Германия" настоява той "да си седи у дома", а зелените са за сдържаност.

До неотдавна Ердоган не пестеше най-остри квалификации за Германия, която обвини дори в "нацизъм" за това, че не му позволи да агитира предизборно сред почти 3-милионната турска диаспора във федералната република.

Турция продължава да държи в ареста турци с германско гражданство и да обвинява Германия, че подкрепя "тероризма", укривайки членове на незаконната кюрдска ПКК.

"Аргументът, че не би трябвало да разговаряме с трудните партньори, никога не е бил убедителен за мене", казва днес германският външен министър Хайко Маас (социалдемократ), цитиран от "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Вече сме опъвали червен килим и за други държавни глави, оцапали с кръв ръцете си - казва външнополитическият експерт на управляващите християндемократи Елмар Брок. - Ако искаме да говорим само с демократични лидери, Германия много скоро ще се окаже самотна на международната сцена."

Зеленият Джем Йоздемир призовава управляващите да не оказват топъл прием на Ердоган. Признавайки, че "невинаги можем да избираме гостите си", той посочва, че Ердоган "не е нормален президент на демократична държава". Той е превърнал Турция в "страна на цензура, произвол, непотизъм и автокрация", казва Йоздемир пред сп. "Шпигел".

"Господин Ердоган да си стои вкъщи", заявява фракционната лидерка на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел пред мюнхенския "Абендцайтунг".

По думите й подготвяното посещение би било "глупава инструментализация на случая с футболиста Месут Йозил", който напусна националния отбор на Германия, обвинявайки ръководството му в расизъм.

"Не може да става и дума да се позволява на Ердоган да изнася пропагандно шоу в Берлин, за да настрои жители на страната ни срещу Германия и германското общество", каза още Вайдел, визирайки турското население в страната й.

Тя призова да бъдат взети всички мерки, за да не може Ердоган да използва турците в Германия като "пета колона" и главната от тези мерки според нея е турският президент да не бъде канен.

За затоплянето на отношенията роля изигра вдигането на продължилото две години извънредно положение в Турция след неуспешния опит за военен преврат срещу Ердоган през юли 2016 г. Докато осъдиха превратаджиите, Германия и ЕС остро критикуваха Ердоган за последвалите репресии, които включиха десетки хиляди произволни арести, уволнения, затваряния на медии и цензура. Преговорите на Турция за членство в ЕС, които тя води от 2005 година, са на практика замразени заедно кандидатурата й за безвизов режим с ЕС.

Германия обаче заедно с Франция бяха страните, които се противопоставиха на исканията на държави като Белгия, Холандия, Люксембург и Австрия ЕС да прекрати преговорите с Турция. За ЕС тя остава ключов партньор в търговията, сигурността и в защитата от нелегалната миграция.

(Агенции и екип на Клуб Z)