Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че страната му няма да се поддаде на натиск, след като американският му колега Доналд Тръмп заплаши Анкара със санкции, ако не освободи американския пастор Андрю Брънсън, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия "Хабертюрк", цитирана от Ройтерс.

САЩ може да изгубят силен и искрен партньор, ако не променят поведението си, каза Ердоган, цитиран от телевизия "ТРТ Хабер" и други медии.

Андрю Брънсън, който тази седмица беше поставен под домашен арест, след като прекара 21 месеца в турски затвор, е работил в Турция повече от 20 години. Той беше обвинен в подкрепа на организацията, която според Анкара стои зад неуспелия военен преврат през 2016 г., и на Кюрдската работническа партия (ПКК). Ако бъде признат за виновен пасторът, който отрича обвиненията, може да бъде осъден на 35 години затвор.

Турция ще прибегне до международен арбитраж, ако САЩ блокират продажбата на изтребители Ф-35 на Анкара, предупреди Ердоган.

Турският президент обяви, че през септември ще свика среща на върха с Русия, Германия и Франция, посветена на Сирия, предаде ТАСС.

"На 7 септември в Истанбул ще се състои среща на върха между Русия, Германия, Франция и Турция, за да видим какво можем да направим по сирийския проблем, каза Ердоган, цитиран от телевизия "Си Ен Ен тюрк", пише БТА.

Отделно днес Си Ен Ен Тюрк цитира Ердоган, че Турция няма да престане да купува природен газ от Иран, дори САЩ да наложат на ислямската република санкции.

Турция иска страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да приемат Турция в тяхната група, е заявил още Ердоган, цитиран от турския в. "Хюриет".