Великобритания има таен резервен план за Брекзит, ако Брюксел отхвърли този, предложен от Тереза Мей, пише британският вестник Sunday Express. Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис е започнал работа по плана, който се основава на първокласни сделки между ЕС и други държави като Канада, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия. Но документацията остана недовършена вследствие на оставката му миналия месец.

Документът вече е оставен в ръцете на наследника му Доминик Рааб да бъде завършен и се смята, че е опция в случай, че планът, предложен от Тереза Мей бъде отхвърлен. Дейвид Дейвис заяви пред вестника:

"Ако през октомври нямаме решение ще имаме проблем в реално време. Ако съществува пълен и напълно написан договор - пълен правен текст - можем да се върнем към европейските държави и да кажем, че това е много по-добро, отколкото никаква сделка. Аз го нарекох "резервният парашут". Ще бъде привлекателно за европейските страни, които искат да избегнат липсата на споразумение и да не загубят сметката за развода на Великобритания в размер на 39 млрд. лири. Тази опция ще премахне митата и ще разчита на система за "взаимно признаване" по отношение на стандартите на произвежданите стоки, като направи явно сравнение с компромиса на Тереза Мей, който поддържа Обединеното кралство обвързано с правилата на ЕС за стоките.

Резервният парашут се основава на споразуменията на Световната търговска организация и схеми на "доверен търговец", подобни на канадските и японските търговски сделки, които намаляват необходимостта от митнически проверки.

Той също посочи сделката на Нова Зеландия с блока, която минимизира проверките на селскостопанските стоки. Дейвид Дейвис прогнозира, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще отхвърли предложението на премиера условно. Той каза:

"Ако обществеността реши, че не сме изпълнили изискванията на референдума и даваме само името на Брекзит, те ще ни накажат".

Източник на правителството уточнява:

"Работим усилено, за да популяризираме плана на кабинета. Това е добра и прагматична сделка, която ни позволява да напуснем единния пазар и митническия съюз. На това се фокусираме. "

Новините за резервния парашут идват след като Доминик Рааб предизвика страхове, след като настоя, че ще гарантира, че Обединеното кралство ще има адекватни хранителни доставки след Брекзит. Неговите забележки бяха определени като "абсурдни" от собствениците на супермаркетите, които не само омаловажиха коментарите на г-н Рааб като проява на "пълна наивност", но също така отхвърлиха намеците, че запасите трябва да попаднат под отговорността на хранително-вкусовата промишленост.  

Възможен ли е нов референдум за Брекзит, пита се британският вестник Huffington Post.

Това е една страхотна седмица за анти-Брекзит активистите. Докато Обединеното кралство бе обхванато от рекордни летни температури, активистите, които лобират за публично гласуване на окончателната сделка за излизане от ЕС на Тереза Май, успяха да получат в своя подкрепа голямо име - Гари Линекер, който обеща да подкрепи каузата им.

Гари Линекер.

По-малко от 48 часа по-късно те получиха друг голям тласък, след като проучване на The Times / YouGov показа, че мнозинството от гласоподавателите (42%) подкрепят втори референдум за първи път. Това е неоспоримо ярък старт на планираното "Лято на действие" за кампанията за гласуване на народа - организацията, подкрепена от Линекер, която ще проведе серия от масови митинги в следващите седмици, за да увеличи натиска върху министрите да дадат отново думата на народа Депутатът от Лейбъристката партия Гарет Томас каза:

"Преди месец, поддръжниците на референдум за окончателната сделка с Брекзит бяхме 7% назад, сега сме 2% напред. "Привържениците на Брекзит са в дълбока интелектуална и политическа неприятност. Те са изчерпали идеите си и не предлагат нищо положително на хората от Великобритания."

Томас каза, че Бялата книга на премиера е била "разкъсана" от министри и депутати и че парламентът вече не е в състояние да подкрепи "разумна опция". Но останалите трябва да продължат с повишено внимание.

Според проучването на YouGov 40% заявяват, че не желаят да има второ гласуване. И общото мнение за мнозинството от гласоподавателите не се е променило - 45% казаха, че ако референдумът за 2016 г. бъде повторен утре ще гласуват за оставане, 42% подкрепят напускането, а 4% няма да гласуват и 9% не знаят. Цифрите до голяма степен съвпадат с резултатите, получени от проучвания на общественото мнение в периода до гласуването преди две години, което доведе до 52% победа за желаещите излизане от ЕС.

Препечатваме статиите от "Фокус".