„Ние приветстваме работата на Гърция за диверсификацията на газовите доставки чрез терминали за втечнен природен газ, както и другите жизнено важни структури, най-вече интерконектора "Гърция-България" и Вертикалния газов коридор".

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти Франсис Фанън – помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ. Той е първият човек, заел създадения едва преди два месеца пост в американското дипломатическото ведомство.

"Вертикалният газов коридор" трябва да свърже газовите системи на Гърция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

"Това са важни стъпки в диверсификацията. Те също така създават значителни възможности за Гърция, тъй като тя има географското конкурентно предимство да бъде същинска врата за износ на газ в целия регион", допълни Фанън.

Дипломатът похвали и ролята на Атина в напредването на Южния газов коридор чрез Трансадриатическия тръбопровод (ТАП).

Наскоро Франсис Фанън бе на обиколка в Украйна, Полша и Гърция. В тези три страни той се срещна с правителствени представители и лидери на частния сектор и обсъди с тях стратегическа споделената важност за енергийната сигурност на САЩ и европейските им съюзници.

Фанън обяви и трите посетени от него страни за ключови енергийни партньори на САЩ и поборници за европейската енергийна сигурност. А тя е дългогодишен стратегически приоритет на Вашингтон.

"От изключително важност за Украйна е да развие прозрачен и конкурентоспособен енергиен сектор. Това може да й помогне не само да гарантира за дълги години своите енергийна и икономическа сигурност, но и да запази ролята си на ключова транзитна държава за европейските газови доставки", продължи американският представител.

Фанън потвърди подкрепата на САЩ за териториалната цялост на Украйна. Руската агресия срещу тази страна остава най-голямата заплаха за сигурността в Европа.

"Нашите санкции срещу Русия трябва да останат в сила, докато Русия не прекрати действията, които ги предизвикаха. Ние никога няма да признаем руската анексия на Крим", увери помощник-секретарят.

Разчитането на Европа на руския газ е стратегическа уязвимост. Русия може и трябва да остане доставчик на газ за континента. Но не трябва да й се позволява да използва като лост доминирането си на пазара, за да постигне вредни геополитически цели.

"Ако "Северен поток-2" бъде завършен, той ще подкопае значителните стъпки, предприети към колективната енергийна сигурност на Европа, и ще представлява сериозен риск за цяла Европа. Най-вече "Северен поток-2" ще раздели Европа и ще засили способността на Русия да използва енергийните си ресурси за политическа принуда и вредно влияние. Това ще позволи на Русия да използва строителството на тръбопровода като средство за засилване на агресивното си военно присъствие в района на Балтийско море, да подкопае целите на европейската диверсификация и да блокира ключови европейски инфраструктурни проекти за енергийна диверсификация, които ЕС смята за жизнено важни. Той ще подкопае икономическата и стратегическата стабилност на Украйна, като позволи на Русия заедно с "Турски поток" да спре или намали транзита на газ през Украйна. Това на свой ред ще елиминира възпирането на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна.

Взети заедно, „Северен поток-1” и „Северен поток-2” ще съсредоточат две трети от вноса на руски газ в ЕС по един маршрут, задушавайки енергийната сигурност. Целият континент ще стане по-уязвим, тъй като всяко прекъсване ще засегне голяма част от вноса на газ в Европа”, заяви Франсис Фанън.

И именно по тази причина САЩ смятат „Северен поток-2” преди всичко и почти изцяло за геополитически тръбопровод. И той е направен за реализиране на руските геополитически цели. Това е особено ясно в Централна и Източна Европа, където руската доминация на енергийния пазар отдавна съществува и е добре известна.

Но и в други части на континента Москва използва енергийните си ресурси за политическо влияние, включително чрез даване на търговски привилегии на определени корпоративни партньори. Енергията е едно от хибридните оръжия, които Кремъл използва за подкупване на чиновници, разпространение на вредно влияние и сеене на раздор в трансатлантическата общност.

"Ето защо САЩ продължават решително да се противопоставят на "Северен поток-2" и "Турски поток", посочи Фанън.