Експерти на ООН по човешките права призоваха руските представители да бъдат разследвани предполагаемите случаи на масови изтезания в сибирски трудови лагери, сред които побоища, електрошокове и заравяния в снега, предаде Ройтерс.

Руският зам.-министър на правосъдието Михаил Галперин, който оглавява делегацията на страната си на слушане в Комисията на ООН срещу мъченията в Женева, заяви, че използването на сила в затворите е регламентирано чрез строги правила.

„При всеки случай на нараняване на задържан и особено на смърт в резултат на физическо насилие, на специални мерки или на използване на огнестрелно оръжие  прокурорът бива информиран в еднодневен срок с приложена документация“, каза той.

Галперин обаче не съобщи подробности за разследвани за мъчения служители в началото на двудневното проучване на Русия. Москва трябва да отговори на подробните въпроси днес.

Близо 600 000 души се намират в близо 1000 затвора и центрове за задържания в цяла Русия. От тях всяка година биват регистрирани по 4000 смъртни случая по различни причини.

„Това е една от най-високите бройки в страна мленка на Съвета на Европа“, заяви председателят на Комисията Йенс Модвиг.

„Няма закон, който да гарантира, че наказанието за изтезание съответства на тежестта на престъплението, - каза той. - Това е по-жалко от факта, че мъченията масово се практикуват.“

Руските власти арестуваха шестима надзиратели на 23 юли. Това стана, след като разпространено в интернет видео показа как 10 надзиратели измъчват и бият затворник.

Модвиг заяви, че записът повдига въпроса за безопасността на съдебната система.

„Записът е от юни 2017 г. и показва как затворник, идентифициран като Евгений Макаров, е присикнат на маса и е бит непрекъснато по краката и стъпалата.“

Йенс Модвиг попита кой води разследването и кога ще завърши то, както и какво правят властите, за да гарантират сигурността на адвокатката на Макаров, която избяга от страната.

Фелис Геър – американска членка на Комисията, поиска гаранции, че отговорните за побоя над Макаров в затвор в град Ярославъл ще бъдат изправени пред съда.

„Как да бъдем сигурни, че те ще бъдат адекватно съдени за мъчения, коато в други случаи като този със Сергей Магнитски всичко свършва с разследване само на нискоразредни чиновници или разследването се води така, че законовият срок изтича, а хората биват наказвани само с административни или дисциплинарни глоби?“, попита Геър.

Тя посочи като типичен пример за бездействия случая с адвоката Магнитски, починал в ареста през 2009 г. Твърди се, че той е бил бит и му е била отказана помощ.

Ден след разкритията за побой на надзиратели над Евгений Макаров пък стана ясно, че в трудова колония в Брянска област осъден е починал задушен, след като е бил окован с белезници за стол, а лицето му е било омотано с чаршаф.