Новите разкрития за мъчения в руските трудови колонии могат да предизвикат нечуван скандал. Броени дни след като бе разпространен 10-минутен видеоклип с изтезание на затворник, стана ясно, че друг осъден е починал от задушаване, предаде Нюз.ру.

Руският следствен комитет (СК) разследва инцидент, довел до гибелта на затворник в резултат на действия на надзирател. Трагедията се случила на 22 юли в поправителна колония номер 6 (ИК-6) в Брянска област.

На този ден вечерта надзирател завързал за стола с белезници един от осъдените, след което омотал чаршаф около лицето му. В резултат затворникът починал от задушаване. Това станало ясно след съдебномедицинска експертиза.

Виновният вече е идентифициран и задържан. Той е заподозрян в превишаване на правомощията си с използване на насилие и специални средства, както и в причиняване на увреждания с тежки последици. Скоро трябва да бъде изправен пред съда, който да определи мярката му за неотклонение по време на делото.

Мъченията в Ярославъл

На 20 юли в. "Новая газета" публикува в сайта си клип, направен година по-рано. На него е записан побоят над затворника Евгений Макаров в ИК-1 в Ярославъл, нанесен от най-малко 10 надзиратели. Те го бият с крака, ръце, юмруци и гумени палки.

След започване на разследването бяха арестувани шестима от мъчителите. Адвокатката Ирина Бирюкова, помогнала за разпространяването на клипа, обаче напусна Русия поради заплахи срещу нея.

Днес тя съобщи в профила си във фейсбук, че човек от Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) привиква един по един свидетелствалите за побоя в Ярославъл и ги убеждава да оттеглят показанията си. Той ги моли учтиво, като при това им говори на "Вие".

Изтезанията са одобрени лично от Путин

Самият президент Владимир Путин е признавал фактите за нарушаване на човешките права на осъдените, припомня Нюз.ру.

Въпреки това през декември 2016 г. той подписа закон, позволяващ на сътрудниците на ФСИН да използват физическа сила, специални средства и дори огнестрелно оръжие. При това в закона се учотняваше, че за нанесени в резултат на побоища увреждания на осъдените служителите на ФСИН не носят отговорност. Правозащитници нарекоха нововъведението "закон на садистите".