Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се оплете в обяснения за вдигнатия с близо 180 милиона лева таван на разходите по бюджета му за 2018 г. 

След като в прессъобщението бе записано, че парите се дават заради ТОЛ системата и електронната винетка, по-късно регионалният министър Николай Нанков формулира следното обяснение пред журналисти в парламента: 

"Просто се увеличи таванът на разходите, които може да поеме Агенция "Пътна инфраструктура", за да може да си изпълнява финансовите ангажименти към контрагенти. С този акт се дава възможност Агенция "Пътна инфраструктура" да изхарчи тези средства не през 2018 г., а през 2019 г. нататък, за внедряване на ТОЛ системата. Това е възможността АПИ да сключи договори, които са финансово обезпечени, с бъдещи приходи от бюджета и чието изпълнение предстои напред във времето. По същия начин постъпихме в края на м.г., когато се гласуваха пари за магистралите "Струма", "Хемус" и др.

"Не увеличаваме бюджета на договора за ТОЛ системата, не даваме нов ресурс. Това са спекулации. Лев повече от договорените средства за ТОЛ системата не се дават", заяви Нанков.

Изграждането на ТОЛ системата, съгласно договора с австрийската фирма изпълнител - "Капш сълюшънс", е за 150 милиона лева и е за сметка на изпълнителя, който ще получава приходите от нея в първите три години. 

"Гласува се постановление на МС, с което се дава възможност АПИ да разходва тези средства за внедряване на тол системата. По договор е да ги разходва от 2019 г. нататък“, посочи Нанков, който не обясни защо парите се дават към настоящия бюджет, а не този за 2019 г.

Регионалният министър съобщи, че в договора с изпълнителя на ТОЛ системата е записана сумата "до 180 млн. лева". 

Защо излъгахте народните представители, след като МС отпуска 180 млн. лева за ТОЛ система, преди да е приет законът?, запита по-рано в пленарна зала соцдепутатът Георги Свиленски.

"Министър Нанков заяви, че с приемането на промените в Закона за пътищата се дава или не старт на изграждането на ТОЛ система. В същото време, без въобще да е разглеждан и гласуван в пленарна зала проектозаконът, правителството на днешно заседание е одобрило 180 млн. лева допълнителен разход на МРРБ за изграждане на ТОЛ системата", каза зам.-председателят на ПГ на БСП за България.

"Защо излъгахте народните представители, че с този закон се дава старт на ТОЛ системата, при положение, че Вие и подопечното Ви министерство работите от години по този проблем?“, попита Свиленски министър Нанков.

Свиленски попита и защо, след като по задание заплащането на ТОЛ системата трябва да бъде за сметка на изпълнителя, правителството гласува допълнителни средства и за какво ще бъдат изразходвани те.