След прокламираната от президента Румен Радев "повече светлина", регионалният министър Николай Нанков заяви, че е достатъчно светло, че ГЕРБ са от светлата, а не от тъмната страна и че дори тунелите "започнаха да стават светли". От брифинга на Нанков в МС се разбра, че по негово разпореждане шефът на пътната агенция инж. Дончо Атанасов е пратил на екипа на президента книгата "Пътищата в България" - за да се осветли по темата за "абсолютно всички възложени, изпълнени пътища, автомагистрални участъци, скоростни такива, със срокове на изпълнение, бюджети, изпълнители".

В лекция в УНСС преди ден държавният глава критикува бизнес средата в България, мизерията и бедността, и заяви, че :.. България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно". 

Нанков, по думите му, си направил труда да извади сравнителен анализ между цените, по които се възлагат магистралнтие отсечки в България и тези в съседни страни и цяла Европа.

"Затова нося и табличката. В България средната цена на възложените и изпълнени понастоящем автомагистрлани отсечки на км е 3.1 млн. евро. В съседна Македония например, говорим за 5.5 млн. евро, съседна Сърбия отново толкова, Гърция - 6.8 млн. евро, Румъния - 5 млн. евро", коментира Нанков. По думите му България строи автомагистрали по най-ниските цени в Европа.

Николай Нанков обеща, че ще изнесе данни и на евентуалната среща при президента за отделните отсечки, които са построени и тяхната осреднена цена. Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи, че всеки от министрите ще има отделна среща с държавния глава на "Дондуков" 1.

Най-скъпата, в пъти по-скъпа от останалите автомагистрални отсечки, е "Люлин", се разбра от изнесените данни. През 2006 г. беше подписан договорът за 8.1 млн. евро на линеен километър, при средна цена 3 млн. евро за всички магистрали в България. Ако например вземем "Тракия", там имаме по 1.5 млн. евро на километър“, допълни Нанков и подчерта, че тази информация е публична и ще бъде предоставена и на екипа на президента в името на повече светлина.

"Бъдете сигурни, че ние не сме от тъмната страна - при нас всичко е публично и в реда на законосъобразните процедури, които провеждаме", каза още Николай Нанков.

Нормално е да поискаме среща с президента и в рамките на нашата компетентност да отговорим на неговите притеснения и да осветлим съответно политиките и темите, за които той говори, че има тъмнина и в които той лично е на тъмно, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството. Четирима министри вече са го направили.

"Беше цитиран и Гьоте, но той казва, че там, където има много светлина, се появяват и много сенки. Бъдете сигурни, че ние сме от светлата, а не от тъмната страна в случая, тъй като отдавна сме на сцената. Ще се изразя образно, че вече в нашите компетенции дори и тунелите започнаха да стават светли". Нанков обясни, че две от темитге, засегнати в лекцията на Радев, са в компетенциите на МРРБ - санирането и пътното строителство.

Той поиска повече светлина върху позицията на БСП, които критикуват вече три години програмата, трябва ли да я има или да бъде спряна. 

"Може би ще приемем част от аргументите и евентуално трябва да дебатираме за нейното бъдеще, но да знаем точно какви са – критика с конкретни предложение или просто критика заради самата критика. Появи се една нотка да противопоставим политиката по саниране, жилищната политика като глобална тема на газификацията с публичен ресурс на частните домове. Това е доста опасна тема. Бих призовал компетентният екип на президента Радев да бъде така добър да направи подобен сравнителен анализ между ползите между програмата за саниране и между газификацията на частните жилища с публичен ресурс", каза още регионалният министър.

Новината, че министри ще искат лични аудиенции от президента, за да се обясняват за поръчките, дойде всъщност от премиера Борисов, който го разпореди в началото на днешното правителствено заседание.

"Обръщам се към министрите, които провеждат обществени поръчки, да поискат среща с Радев и всеки един да представи това което прави. Ако има данни за злоупотреба, да ги дават на прокурорите. Ако някой злоупотребява, да отиват кметовете в затвора. Аз обществени поръчки не правя. Ние правим политика. Не може заради една бълха да горим целия юрган. Виждате какво става. Разрушава една стена на язовир и кметът идва и вика: Държавата да помага. Санираме точно за това. След 15-20 години да не се чудим какво да правим с хората от панелките. Не искам да влизам в неговите войни, нямам време. С прожектор да осветиме, което е на тъмно, чухте ли Нанков, Димов. Всички да се захващат", заяви премиерът.