"Шапката" на българската държавна енергетика - Българският енергиен холдинг (БЕХ), взе назаем още 150 милиона евро от международните пазари, става ясно от прессъобщение на компанията. Увеличението става само месец след като БЕХ листва третата си емисия еврооблигации за 400 милиона евро на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin). С увеличението те са вече за 550 милиона евро, при годишен лихвен процент в размер на 3.5% и падеж от 7 години.

Не е ясно какво е наложило спешното увеличение на емисия, листвана само преди месец. В арбитража във Вашингтон има постъпили четири иска на енергийни фирми срещу България.

С допълнителната дългова тежест обаче задълженията на БЕХ надхвърлят 2.2 милиарда лева, след като достигнаха 1.9 милиарда още преди три години.

От компанията обясняват, че приходите от емисията, ще се използват за "общи корпоративни цели и рефинансиране на еврооблигациите", емитирани от БЕХ през 2013 г., чийто падеж е през ноември т.г. Пласираната тогава емисия книжа беше за 500 милиона евро при доходност от 4.287%.

Причината да се набере финансиране от половин милиард евро бе, че трябваше да се връща синдикирания заем от 250 млн. евро, изтеглен от кабинета "Станишев" за АЕЦ "Белене" и почти целият изхарчен за "Цанков камък", както и за проекта за газопровод "Южен поток", закрит през декември 2014 г. 

Три години след като пусна първата си емисия дългови книжа, през 2016 г. се наложи БЕХ да вземе нов заем от 550 милиона евро - този път, за да се платят дългове на НЕК за изкупена, но неплатена електроенергия към двете американски централи "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Лихвата по тях е 4.875%, а падежът им е през 2021 г.

Постигнатото увеличение на емисията в продължаващи волатилни пазарни условия потвърждава доверието на инвеститорите в БЕХ, както и добрия достъп на компанията до капиталовите пазари, пише в официалното съобщение на холдинга по повод поредното увеличение на задлъжнялостта. 

 
БЕХ бе създаден при кабинета на тройната коалиция по идея на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Холдингът обединява цялата държавна енергетика - АЕЦ "Козлодуй", Мини Марица Изток, ТЕЦ Марица Изток 2, Булгаргаз, Булгартрансгаз, Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО).
 
Въпреки че при първия кабинет "Борисов" имаше идея холдингът да бъде разформирован, това не се случи.