Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е взел 200 млн. заем за "Южен поток" през миналата година. Това каза Мартин Димитров от Реформаторския блок в студиото на бТВ. Това станало ясно в отговор на негово депутатско питане, защото заемът се пазел в тайна.

"Има ли смисъл да плащаш лихви за нещо, което е спряно. По отношение на българските териториални води, което е Европейски съюз, този проект е спрян. По отношение на това трябва да изясним дали 4,25% лихва за нещо, което е спряно, си струва да се плащат", каза Димитров.

Запитан дали изобщо може да бъде спечелена битката с енергийната мафия, той даде пример за такава победа със спирането на "Белене".

Той коментира и темата с цените на горивата у нас. Димитров показа справка, според която днес българският дизел е бил с 4-ата най-висока цена в целия ЕС без данъци. В началото на месеца пък е бил втори.

"В момента цената на дизела в България без данъци е с около 15 ст. над средната за Европа", каза политикът.

При бензина пък сме с 5-ата най-висока цена на днешна дата, а разликата е 10 ст. над средноевропейската.

За Димитров това ясно говори, че нещо в конкуренцията на пазара не е наред. По искане на РБ ще има нова Комисия за защита на конкуренцията, защото старата само пишела доклади. Той даде пример с Румъния, където през 2011 г. местният регулаторен орган открива картел и налага многомилионни глоби.

Димитров каза още, че през 2011 г. 80% от акцизните складове са били държани от една фирма.

"Сега питаме министър Горанов - той ни даде половин отговор... Каза, че е търговска тайна, но сега след справката от 2011 г. прие, че има надделяващ обществен интерес и ще даде другата седмица данни дали една фирма складира и през 2015 г."

Той даде пример, че когато една фирма е монополист, може да налага високи наеми или с други подобни ходове да ограничава играчите на пазара. Нова идея на реформаторите е държавният резерв, който има свободни площи, да предложи същата услуга, за да се засили конкуренцията.

Освен това от РБ имат и идея да се отложи внасянето на ДДС, което пък да улесни малки играчи да се включат на пазара. 

По отношение на доклада на американската разследваща фирма за КТБ, той каза, че ще е факт в края на септември. И там обаче има проблеми.

"Аз искам списъкът на замесените лица да стане публичен. Щото се оказва, че тия лица са в политиката - акъл ни дават... В бизнеса са", каза Димитров.

Владислав Горанов още не е дал отговор на друго искане на РБ - чувствителните данни да се заличат, но да се разкрият поне обобщените данни. Т.е. - не се знае каква част от доклада ще бъде публична.

"Първо държим този доклад да бъда даден на прокуратурата и второ - да стане обществено достояние", каза бившият лидер на СДС.

Ключови думи

Коментари

ъжъ

Тоя е символ на некомпетентност, съчетана с агресивно малоумие!

А ти си символ на кретенизъм и войнстващ идиотизъм.

битката с енергийната мафия я спечели след като зарови първи и втори блок на АЕЦ Козлодуй радоиактивните отпадъци в земята

Деян

Ако това е истина, тези от БЕХ са за панделата и там трябва да постоят повече от едно десетилетие.

Борисов е заявил, че страната ни вече покрай бежанската криза е похарчила извънпланово 100 до 150 милиона евро

Деян

Пита се кой ги е опипал тези пари. Защото не са похарчени за бежанците.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.