Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че промените в закона за приватизацията, по-известни като "поправката Домусчиев", върху които президентът наложи вето, са "тежко лобистки" и "обслужват интересите на определени олигарси в България".

Това е първият коментар на Нинова по темата, въпреки че поправките бяха приети от парламента през миналата седмица. Нито един депутат от БСП не се изказа от трибуната по време на дебатите. По-голямата част от парламентарната група на партията отсъстваше при гласуването на самите текстове.

"Ветото е абсолютно основателно, ние го подкрепяме, както и в досегашното ни поведение по този закон. Гласували сме против него, той е тежко лобистки, обслужва интересите на определени олигарси в България да не си плащат задълженията", заяви Нинова.

Тя коментира и новите поправки в закона, които от ГЕРБ обявиха, че ще внесат.

"Най-вероятно ще искат да се охвърли ветото на президента", предположи Нинова.

Тя обаче изтъкна, че ветото трябва да бъде прието и да се приключи "с тази позорна страница в историята на българския парламент".

"Направиха услуга на определени икономически кръгове. Ако отхвърлят ветото на президента, ние подготвяме жалба до Конституционния съд. Призоваваме за извънредно заседание през ваканцията и приключване с този въпрос. Ако си въобразяват, че ще го отложат с някакви нови поправки... Такива облекчения за купувачи на предприятия не трябва да има изобщо", каза Нинова.

И се закани, че ако управляващите не свикат извънредно заседание, БСП ще събере подписи за такова.

Нинова все пак отговори на упреците към БСП, че не са били достатъчно активни противници на поправките.

"Всички, които гласуваха, гласуваха против."

Това каза Нинова по повод гласуването на депутатите от БСП. И допълни:

"Изглежда ми малко неестествено, внасят го патриоти, подкрепят го ГЕРБ и ДПС, а вие обвинявате БСП. Чувствам някакъв упрек едва ли не защо се е случило така. Питайте вносителите защо са го внесли, питайте ГЕРБ защо го подкрепят."

На въпрос дали е готова да назове имената на бизнесмените, които обслужват поправките в закона, като питащият спомена имената на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски, Нинова отговори:

"Определено става въпрос за БМФ. Не знам кои сделки. Вероятно и други, но въпросът е принципен. Това е закон, който ще важи за всички сделки."

Депутатът Крум Зарков също се опита да обясни защо голяма част от депутатите на БСП не са били в залата. Той каза, че тези предложения са влезли няколко минути преди крайния срок. Припомни, че е имало вносители, които не са си гласували собствените си предложения. Поправките били изтеглени за предишния ден, а голяма част от депутатите на БСП били на протест по същото време.