Софийската градска прокуратура е издала европейска заповед за арест на Евелин Банев-Брендо, съобщиха от институцията. Брендо е осъден на 6 години затвор за участие в престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна и беше издадена в края на април. Осъденият обаче не може да бъде открит, за да бъде вкаран в затвора, за да излежи присъдата си. 

Самото дело се проточи 8 години, а става дума за престъпна дейност от началото на века и процесът приключи малко преди изтичането на абсолютната давност, припомня www.news.lex.bg.

Прокуратурата е издала европейската заповед за арест на Банев, след като е установено, че той не живее на нито един от адресите си и местонахождението му е неизвестно, Банев е обявен последователно за местно, общодържавно и международно издирване, посочват от държавното обвинение.

Евелин Банев има и забрана за напускане на страната. Въпреки това се предполага, че той е в чужбина. Брендо има издадени присъди за наркотрафик в Италия и Румъния. Той беше задържан в Италия и преди 5 години. Но беше върнат в България заради делото срещу него тук. През 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина затвор, но после апелативният съд го оправда и замени домашния му арест с подписка, след което повече не е бил задържан. Върховният касационен съд обаче върна делото и последва осъдителна присъда за 6 години затвор. Мярката за неотклонение обаче не е променяна - с мотив, че Брендо се е явявал на всички съдебни заседания. 

Банев беше подсъдим заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев). Добринова и Дишлиева бяха оправдани, а Карайчев получи условна присъда от 3 години затвор. Според обвинението Банев и останалите трима са участвали в организирана престъпна група, която е изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици. Съдът прие обаче, че в групата са участвали само той и Карайчев, и тя само е имала за цел да пере пари, но не го е направила, припомнят още от www.news.lex.bg.

Освен издадената току що европейска заповед за арест, Брендо е издирван и от Интерпол. През януари тази година се разбра, че Евелин Банев е новият собственик на столичния хотел "Рила". Сделката е станала в средата на ноември миналата година, макар че явно е била договорена още през лятото, защото оттогава в управляващото дружество "Хотел Рила" влиза като прокурист представител на купувача, написа тогава Капитал.