Премиерът Бойко Борисов коментира преди началото на заседанието на правителството днес темата с чумата по овцете и козите. Той заяви, че няма друга европейска и световна практика за справяне с този проблем освен умъртвяването на болните животни и дезинфекция. Един от основните аргументи на Борисов бе, че и по времето на тоталитарния режим се е действало по същия начин и дори не се е обяснявало на хората.

"Няма друга европейска и световна практика. Да се види в комунистическия режим как се действа в такива случаи. Армията загражда и действа по същия начин. Аз гледам животни, знам какво е да ти се случи. Разбирам хората, които страдат. Трябва да проявите максимална човечност, това са животинки. Да обясните, да кажете. Има държави - с напалм горят всичко около границата в 10-километрова зона", каза Борисов.

И допълни, че е разпоредил да бъдат разположени електропастири по румънската граница, но се оказало, че те могат да бъдат опасни за децата. 

"Проявете необходимото съчуствие, човещина, бързо плащайте. След това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Години наред няма да можем да изнесем никаква продукция. А когато българите започнат да разбират, всичко трябва да е внос след това. Друга политика няма. Извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала...  Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните."

С тези думи Борисов се обърна към земеделския министър Румен Порожанов. От своя страна той отговори, че това вече се прави.

"Прави се, след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате", отряза го Борисов.

Той призова хората да не си крият животните, защото после 1 млн. и 300 хил. животни в цяла България трябва да бъдат унищожени.

"Едно е 4 хил. или 30 хил. Премине ли в Северна България, просто е катастрофа. Вземете всички мерки за дезинфекция. По социалистическо време в тези райони не можеше да влезе кола, човек без дезинфекция. Обяснявайте от сутрин до вечер какво сме принудени да изберем. Веднага подгответе стада - с парите да могат да си вземат животни. Колкото и да струва сега, е малко", каза още Борисов.

Преди това вицепремиерът Красимир Каракачанов опроверга слуховете, че бежанци се връщат у нас нелегално и кацат със самолети на военни летища. Той дори призова ДАНС и компетентните органи да разследват кой пуска тези новини, защото според него това е наказуемо по НК. Каракачанов изтъкна, че бежанските лагери са пълни на 11% от капацитета си. Той добави, че според последните слухове овците и козите в Странджа се избиват, за да може в тези села да бъдат заселени мигранти.

"От фалшива новина накрая излизат чудовищни новини", обобщи Борисов.

И се притесни от това, че Европа ще чуе, че нашите лагери са пълни само на 11% от капацитета си.