Първият полуфиналист на Мондиала е предизвестен и това е тимът на Франция. "Петлите" победиха с 2:0 Уругвай на четвъртфинал в Нижни Новгород и чакат Бразилия или Белгия в следващата фаза.

Рафаел Варан откри с глава след свободен удар в 40-ата минута, а в 62-ата вратарят на урусите Фернандо Муслера пусна "лек гол" - топката мина през ръцете му при не толкова опасен удар на Антоан Гризман.

Франция игра по-добре - по-солидно, и стигна до успеха доста практично. Без блясък, но и без да допуска грешки. В същото време се възползва от нетипични за латиноамериканците гафове. "Небесносините" бяха лишени от нападателя Единсон Кавани и това се отрази.

Все пак Уругвай направи добро Световно. А Франция ще изиграе още две срещи - полуфинал и финал или двубой за 3-4 място. "Сините" победиха три отбора от Южна Америка - Перу в групата, Аржентина и Уругвай в елиминациите. Скоро ще разберем дали ще им се изпречи и четвърти.

Очаквано срещата не предложи зрелище. Двата отбора имат различни стилове - Франция залага на повече владеене на топката, докато Уругвай разчита на директен футбол със здрава защита и контри.

Имаше доста единоборства и позиционни действия. В 15-ата минута Килиан Мбапе бе оставен непокрит в наказателното поле, но топката излезе в аут при изстрела му с глава.

Чисти голови положения нямаше, нито пък вихрени атаки, тъй като и двата състава не рискуваха и не отваряха празни пространства.

И отново на това Световно везните бяха наклонени от статично положение. При може би заучена ситуация Варан изпревари играещите много стабилно защитници на урусите и порази Муслера - 1:0.

Веднага след попадението Уругвай тръгна в атака. Ако беше изравнил, второто полувреме щеше да е далеч по-интересно. Касерес имаше възможност при центриране, а ситуацията приличаше на тази с гола на Варан. Вратарят Юго Лорис обаче спаси (имаше по-голям шанс за това, отколкото Муслера), а при добавката Диего Годин не уцели рамката.

Уругвай продължи натиска и след почивката, но в акциите на тима нямаше изненада. Суарес не получаваше достатъчно подкрепа. Стигна се до няколко центрирания, при които френската отбрана се справи отлично.

Постепенно селекцията на Дидие Дешан изравни играта и започна да спира съперника по-далеч от вратата си, каквато е била и идеята на треньора.

Съотборниците в "Барселона" Суарес и Юмтити.

Така се стигна до гола на Гризман, напомнящ на една от грешките на Лорис Кариус на финала на Шампионската лига "Реал" (Мадрид) - "Ливърпул".

Ударът на Гризман за 2:0.

Нататък срещата се доиграваше. Латиноамериканците бяха пречупени психически. Малко след 2:0 играчи на двата отбора се сбутаха в средата на терена заради ситуация с Килиан Мбапе, при която той падна на тревата, а Диего Годин гневно опита да го вдигне. Аржентинският съдия вдигна само по един жълт картон.

Във френския лагер вероятно са доволни не само от продължаването напред, а и от това, че днес не изхабиха много сили.