Бивш директор на Федералната служба за сигурност (ФСС) смята, че побъркан учен трови всички с новичок, пише в заглавие руското онлайн издание "Нюз". Николай Ковальов заяви, че в инцидентите с отравяния в английските градове Солсбъри и Еймсбъри може да е замесен бивш лаборант от британската военна лаборатория в Портън Даун. 

Според бившия шеф на ФСС става все по-очевидно участието на човек, разработвал веществото, известно като новичок, или А-234, уточнява електронният вестник "Економика сегодня", като се позовава на Интерфакс. Според Ковальов - днес депутат от Държавната дума, този човек сега вече явно не работи в лабораторията, но може би е решил да отмъщава за нещо и "продължава безчовечните си експерименти върху хора". Ексшефът на ФСС допуска, че става дума за психично болен. Той е убеден, че лабораторията в Портън Даун е в течение, затова бързо е давала на пострадалите подходяща противоотрова, спасявала живота им.

"Ковальов смята, че Лондон чудесно знае каква опасност грози британците, но полага усилия да скрие това. Но вече не може да става и дума, че е замесена Русия. Това впрочем бе признато (...) дори от британски полицаи", добавя руското издание.

След четиримесечно разследване във връзка с първото отравяне в Солсбъри британските власти няма какво да представят пред обществото, а експертите на ОЗХО не са открили доказателства, че отровното вещество е произведено именно в Русия. А без такива доказателства дипломатическият скандал, предизвикал ново напрежение, изглежда като банална провокация, коментира руският "Труд".

"Западният печат обаче не си прави труда (да събира) доказателства", а "официални лица подхвърлят съчки в огъня", твърди руският вестник.

"Главният лекар на Великобритания Сали Дейвис прикани хората да бъдат бдителни и да не докосват подозрителни предмети, намерени на улицата, най-вече игли и спринцовки. А всички, минавали през отцепените зони около Солсбъри, бяха посъветвани да си изперат горните дрехи и по-често да изтриват лицето и ръцете си с влажни кърпички. В тамошните супермаркети сигурно се извиват вече опашки, както у нас по съветско време се редяхме за прах за пране ...", пише с горчива ирония "Труд".

"Всичко това щеше да е смешно, ако... Впрочем си е смешно при всяко положение. Победите на британските национали на мондиала събудиха интерес към Русия, английският печат внезапно взе да пише, че хората в Русия не са чак такива зверове, че се срещат и нормални, добродушни, гостоприемни хора. И че стадионите у нас са чудесни, из московските улици се разхождат радостни запалянковци, а не хулигани или мечки. Че как да се търпи всичко това?!", пише руският всекидневник.

"Трудно е да се отърсиш от усещането, че скандалът с новичок е уреден специално за да се изсипе лъжица катран насред футболното поле", добавя руският всекидневник, перефразирайки по свой начин поговорката "Сипвам лъжица катран в кацата с мед".