Британският вътрешен министър Саджид Джавид призова Русия да даде повече подробности и детайли за нервнопаралитичния газ новичок, съобщи Би Би Си. Апелът бе отправен след като стана ясно, че двамата британци, намерени в безсъзнание в графство Уилшър на 10 км от Солсбъри, се оказаха повалени от отровния боен газ. През март руският шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха атакувани със същото вещество.

Британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс също прикани Русия да даде подробности за нападението с нервнопаралитичното вещество. Двамата британци са в критично състояние, както се предполага, след като случайно са били изложени на въздействието на същото това вещество. 

Великобритания обвини Русия, че е отровила семейство Скрипал. Русия категорично отрича да е замесена в това. 

Днес по радио Би Би Си министър Уолъс каза, че руската държава може да изясни какво се е случило, като "попълни някои от съществените бели петна" по случая. Руснаците са тези, които могат да изяснят нещата, за да може хората в Англия да са в безопасност, заяви министърът.  

Мъжът и жената, и двамата британски граждани, бяха намерени в критично състояние в събота вечерта в дома им в Еймсбъри, на десетина километра от Солсбъри, където през март бяха отровени Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Според полицията няма разузнавателни данни двойката да е нападната умишлено и нищо в биографиите им не предполага те да са били цел на атака. Все още не се знае как е било пренесено нервнопаралитичното вещество, допълниха силите на реда, пише БТА. 

По данни на полицията 44-годишната Дон Стърджис и 45-годишният Чарлз Роули са били намерени в безсъзнание вечерта на 30 юни в жилището им.

Веднага е бил свикано извънредно заседание на специалния отряд за борба с тероризма "Кобра".

Полицията засега смята, че няма връзка между нападението на 4 март т.г. срещу руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в съседен Солсбъри, който е само на 10 км от градчето, съобщава Би Би Си.

"Искам да уверя обществеността, че заплахата за живота на хората в района е много ниска", обяви главният национален лекар на Великобритания професор Сали Дейвис.

"Нямаме никакви доказателства, че е възможно двойката да е била нечия цел. Нямаме никакви подозрителни данни за тях в миналото. Няма свидетелства и за евентуално посещение в Солсбъри по време на отравянето на Скрипал и дъщеря му, за да се допусне, че биха могли по някакъв начин да влязат в контакт с бойноотровното вещество новичок", обясни шефът на антикорупционното звено на Скотланд ярд Нейл Басу.

Постоянното представителство на Русия в ОЗХО смята за глупава мисълта и допускането, че Москва "отново" е използвала нервнопаралитичното вещество, наричано "Новичок". Това заяви днес мисията в туитър, предаде ТАСС.

"За колко ли глупава смятат те Русия, че да използва "отново" т. нар. "Новичок" в разгара на световното по футбол и след специална сесия на конференцията на страните участнички в Конвенцията за забрана на химическите оръжия, на която бе взето решение ОЗХО да получи атрибутивни функции? - пита руската мисия. - Шоуто трябва да продължи, така ли?" 

Великобритания се насочва към хипотезата, че двамата жители на английския град Еймсбъри, пострадали от нервнопаралитично вещество, са станали жертви на последици от атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март.

"Работната хипотеза ще е, че са пострадали било от последици на предходното нападение, било от нещо друго, но не са били непосредствената цел", каза Уолъс.

След инцидента с предполагаемото отравяне на двама души, жителите на английските градове Еймсбъри и Солсбъри не трябва да взимат от земята непознати предмети. Като цяло обаче заплахата за обществото е малка, заяви в ефира на телевизия "Скай нюз" Пол Косфорд, директор на надзорната структура към британското здравно министерство, отговаряща за общественото здраве и предотвратяването на епидемии, предаде ТАСС.

Косфорд препоръча на жителите на Еймсбъри, които са били в петък след 10 часа вечерта на местата, които полицията отцепи през последните дни, да изперат всичките си дрехи.

Според министъра на здравеопазването на Великобритания Джереми Хънт случилото се с двамата изглежда като злополучно последствие от опита за убийство през март на бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предаде Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че и в двата случая жертвите са се отровили с нервнопаралитичното вещество "Новичок".

"В момента не спекулираме, че това е бил умишлен опит за убийство", каза министърът, но добави, че трябва да се изчака какво ще каже полицията.