Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Големите европейски градове като Париж, Амстердам, Берлин или Барселона вземат мерки, за да отговорят подобаващо на удивителния успех на AirBnB, която празнува десетата си годишнина през август, предаде Франс прес. 

Целта на тези мерки е да се избегне повишението на наемите, да се намали броят на предлаганите жилища от онлайн платформата.

Интернет сайтът Еърбед енд брекфаст (Airbed & Breakfast) се е появил на 11 август 2008 година, за да "се справи с насищането на пазара с хотели".

Десет години по-късно AirBnB има капитал от 31 милиарда долара, според оценка от пролетта на 2017 година.

AirBnB предлага близо 5 милиона жилища в 81 000 града в около 200 страни и с феноменална скорост се е разраснала от стартъп компания в един от гигантите в споделената икономика, също като Юбър (Uber).

Компанията е уловила "нарaсналото търсене от туристи и професионалисти на по-просторни жилища в сърцето на големите градове, с право на по-свободен избор", се посочва в проучване на Парижката служба по градоустройство, публикувано през юни.

Разрастването на подобна дейност за онлайн настаняване, без съответните правни и данъчни ограничения, води до финансови загуби за хотелските вериги.

Успехът на AirBnB създава безпокойство и у общинските власти, защото отдаването под наем на тези жилища увеличава цените на наемите. Парижката служба по градоустройство приканва големите европейски градове, а също така и Ню Йорк и Токио да регулират функционирането на тази дейност.

Така Париж, първият пазар на AirBnB в света с 60 000 жилища за наемане, изправи компанията и конкурента й Вимду (Wimdu) пред съда. По-строгите санкции срещу собствениците на жилища, които ги отдават по наем нелегално, и налагането на първите глоби за платформите бяха гласувани от френския парламент през юни.

В Испания градовете показват сериозна изобретателност в битката си с онлайн платформите - ограничение за отдаване под наем само на партерни етажи, изискване за отделен вход на жилищата. Палма де Майорка се подготвя за пълна забрана на тази дейност, след като отчете растеж с 40 процента между 2013 и 2017 година в наемането на жилища чрез онлайн платформа.

В Мадрид, където 9000 апартамента са били наети от туристи, от които 2000 без лиценз, радикалното ляво управление на общината си е поставило за цел до 2018 година да извади "на светло" 95 процента от местните оферти.

Жителите на Барселона се оплакват от шума, който предизвикват туристите, празнуващи по улиците, и в този град няма да бъде издаван лиценз за апартаментите в историческия му център.

Амстердам е подписал "единствено по рода си" споразумение с AirBnB през декември 2017 година, което прави невъзможно отдаването под наем на един апартамент за над 60 дни годишно.

Берлин, който отчита сериозен растеж в цените на недвижимите имоти, е приел през през май 2016 година строга политика: позволява се наемането само на една стая от апартамент, под заплахата от глоба за 100 000 евро. Градът обаче е смекчил това си решение от 1 май. 

На 15 юни, властите в 6 големи общини - Лисабон, Мадрид, Барселона, Амстердам и Париж, въпреки отсъстващия Берлин, който е част от това обединение, са се събрали за първи път "за да се отчете степента на този феномен и да сравнят обществената си политика", каза пред Франс прес Ян Броса, съветник по жилищната политика на кмета на Париж Ан Идалго.

На 5 юли, утре, в Брюксел ще се срещнат 12 европейски общини, преди да обсъдят въпроса през есента с комисаря за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска.

Платформите за туристическо настаняване са подали жалби пред Европейската комисия, за да оспорят националните законодателства на Франция, Испания, Белгия и Германия. Комисията не възнамерява за момента да отваря процедура за нарушение срещу някоя от страните.

Въпреки трусовете, AirBnB е допринесла за положителното развитие на туристическия сектор, коментират професионалисти.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.