Сделката на годината в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада е факт - Леброн Джеймс подписа 4-годишен договор с "Лос Анджелис Лейкърс" на стойност 154 милиона долара.

Новината съобщават всички американски медии, цитирайки мениджърската агенция "Клъч спортс груп", която представлява Леброн.

Договорът на Джеймс с "Кливлънд Кавалиърс" изтече след края на миналия сезон, в който той за пореден път изведе "кавалерите" до финал и загуби с 0:4 от шампиона "Голдън Стейт Уориърс". Имаше опция контрактът да бъде продължен с още един сезон, но Краля избра да не я задейства.

Така той стана свободен агент и след това нещата се развиха много бързо. В събота пресата в Лос Анджелис съобщи, че един от най-великите баскетболисти на нашето време е пристигнал в града с частен самолет.

Тази нощ (наше време) сделката бе обявена. Твърди се, че мениджърите на Джеймс и "езерняците" са си стиснали ръцете още преди дни.

Така 33-годишният Леброн Джеймс ще играе в славния някога "Лейкърс", клубът на Уилт Чембърлейн, Карим Абдул Джабар, Меджик Джонсън, Коби Брайънт, Шакил О'Нийл...

Джеймс и Брайънт бяха големи съперници, но и приятели. Леброн ще опита да върне славата на отбора, съвсем помръкнала след оттеглянето на Коби. Той все още е гладен за успехи и това е една от причините да напусне "Кливлънд" от родния си щат Охайо.

За 15 сезона в НБА Краля спечели три титли (две с "Маями Хийт" и една с "Кавалиърс") и четири пъти беше обявен за най-полезен (MVP) на редовния сезон. Той игра на финали в осем поредни години.

Сегашият отбор на "ЛА Лейкърс" пропусна плейофите в пет поредни сезона, което е негативен клубен рекорд. Съставът е считан за много перспективен, но все още млад и неопитен.