Авиокомпанията "Аеро Мексико" обяви, че дава 20 процента отстъпка за самолетен билет на всеки кореец, който пътува по време на Световното до страната на ацтеките.

Това е поредният жест, който показва еуфорията в Мексико тези дни покрай класирането на националния тим за осминафиналите за сметка на Германия. Докато "сомбрерата" бяха буквално разбити от Швеция с 0:3, Южна Корея победи и детронира световните шампиони - 2:0.

И азиатците се радват на огромна почит в Мексико - почти на култ.

Авиокомпанията публикува в социалните мрежи колаж със свой самолет, като вместо обичайния надпис "Аеро Мексико" личи "Аеро Корея".

Корейците в страната получават жест след жест. Те са спирани по улиците, прегръщани, черпени в заведения... Възползват се и азиатци, които не са корейци.

В Мексико Сити десетки хиляди местни гледаха решителните мачове от група F на огромни екрани по площади. Някои от тях научиха къде е посолството на Южна Корея и отидоха там. Всеки един кореец, които влизаше и излизаше от сградата беше понасян на ръце.

След скандирания и песни посланикът и консулът излязоха сред феновете, които ги посрещнаха като национални герои. Те се включиха в празненството и пиха текила със запалянковците.

Кореец да си тези дни в Мексико. Така ще е поне до понеделник, когато "сомбрерата" играят на осминафинал с Бразилия от 17 часа.