Крайнодесният обществен активист и провокатор Майло Янополус предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Бившият редактор на сайта на съветника на Тръмп Стив Банън е изпратил на журналисти от изданията "Обзървър" и "Дейли Бийст" заплаха:

"Нямам търпение народни отряди да започнат да убиват всеки журналист, който видят."

Два дни по-късно стрелец уби петима души в редакцията на "Капитал газет" в град Анаполис, щата Мериленд.

Според мнозина съобщението на Янополус е вдъхновило смъртоносната атака срещу журналистите. Той обаче не смята така:

"Ще видите поток от новинарски статии, които хвърлят отговорността за вдъхновяването на атаката върху мен. Телата едва са изстинали и левите журналисти вече експлоатират смъртта на жервите за политическа пропаганда срещу мен. Отвратително е. Не съжалявам за нищо, което съм казал, въпреки че като всеки нормален човек съм разстроен от новината за тези ненужни жертви", написа два часа след атаката Янопулос.

И добавя:

"Изпратих съобщението като личен отговор на няколко враждебни журналисти, които искаха от мен коментари, просто като начин да кажа: "Вървете на майната си".

"После те го публикуваха. Отговорността е изцяло на "Дейли бийст" и "Обзървър", защото те разгласиха това, което трябваше да е шега."

След като журналистите публикуват "отговора" на Янопулос на зададените му въпроси, той споделя скрийншот с цитата в своя профил в инстаграм. Публикацията е харесана над 7000 пъти.

Досега не е доказана връзка между стрелеца и Янопулос. Скандалът обаче набира сила.

В профила си в инстаграм Янопулос поиска извинения от медиите заради щетите върху публичиня му образ, но такива не получи и коментира:

"Те може и да не заслужават да умрат, но със сигурност заслужават да бъдат извадени от бизнеса и сто процента заслужават да понесат последствията за репутациите си от омразата и лъжите, които разпространяват за вас, мен, Тръмп и всеки, който е по-надясно (в политическия спектър - б.р.) от Джейн Фонда. МАЙНАТА ИМ НА МЕДИИТЕ."

Янопулос е известен с подобни коментари. Той подава оставка като главен редактор на сайта на бившия съветник на Тръмп Стив Банън "Брайтбарт", след като се надига възмущение от негови коментари в защита на педофилията. Известен е и с антисемитизма си и с острите коментари към исляма. Той е поддръжник на американския президент Доналд Тръмп.