Бъдещето на единствената у нас национална университетска телевизия „Алма матер“ е под въпрос след изненадващото уволнение на досегашния ѝ директор доц. Светлана Божилова и назначаването на поста на актьора Башар Рахал – без конкурс, без концепция и без известен опит в телевизия от другата страна на камерата.

Телевизия „Алма Матер“, съществуваща от 2008 г. (като образователна медия към Софийския университет с насоченост към младата аудитория), е създадена от студенти за студенти и акцентира върху темите за култура, образование и младежки политики. От 2009-а има лиценз за национално излъчване. Телевизията работи съвместно с други европейски университетски медии по програмата „Еразъм+“ и нейни документални продукции са били излъчвали по БНТ, „България он ер“, „Европа“ и в чуждестранни медии като „Би Би Си“ и „TV5“. Съдържание продуцират не само студентите на Факултета по журналистика, но и студенти от редица други учебни заведения в страната.

Директорът на „Алма Матер“ – преподавателката във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) и неин дългогодишен ръководител Светлана Божилова, е издействала лиценза на университетската телевизия и спечелила финансиране за медията по четири европейски проекта – по последния от тях 1,2 млн. лв. В началото на юни Божилова бе освободена от длъжността си от ректора Анастас Герджиков – без да бъдат посочени мотиви, като ѝ е било изплатено дължимото обезщетение при неспазено предизвестие. Нейното място заема Башар Рахал – актьор с неголеми роли в българското и американското кино и водещ на хазартното предаване „Лотария България“. Решението е неочаквано и трудно обяснимо: Рахал не е телевизионер и не е известно да има опит зад камера. Може да се допусне, че това се прави с цел увеличаване популярността на университетската медия. Към момента тя не е конкурентоспособна, но това все пак не е и нейната цел – телевизията е насочена най-вече към студентите.

Видимо е обаче желанието на университетското ръководство към подобрение на качеството на програмите в студентската медия, което в дългосрочен план щяло да ѝ донесе повече приходи. Проблемът е, че не се знае дали „Алма Матер“ ще продължи образователната си дейност, или по-скоро ще влезе в конкуренция с големите медии, залитайки към развлекателната сфера.

Новият директор може и да се окаже подходящ за длъжността – но защо ректорът играе „лотария“ с избора му? Рахал не е избран с конкурс и не е представил предварително концепция за развитието на телевизията. По думите на Анастас Герджиков, новият шеф на медията е назначен с едномесечен изпитателен срок. При огледа на студиото в първите си работни дни, той се появява във ФЖМК с техническия директор на „Булсатком“, които не са страна по случая – техниката в залата е дарение от „Трансмедия“ и е на стойност 582 хил. лв.

От Управителния съвет на телевизията смятат, че тя трябва да е пространство, в което студентите да могат да отразяват интересните за тях събития и теми. Сега обаче те се притесняват, че това ще бъде пренебрегнато от настоящия директор, тъй като по думите му, изразени пред тях, той „иска да започне на чисто“.

Потърсен от „Площад Славейков“, Башар Рахал сподели, че в момента разработва концепция за телевизията и отказа да даде друг коментар по темата. Новата концепция обаче не трябва да влиза в противоречие с лиценза на телевизията, който е даден именно заради заявените образователни цели, а не за поредната развлекателна медия.

В новата ситуация членовете на Управителния съвет на телевизията проф. Иван Илчев и проф. Албена Чавдарова са подали оставка. До края на месец юни новоназначеният директор трябва за представи пред Управителния съвет концепцията си.

Междувременно ректорът Анастас Герджиков представи пред академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ доклад, в който предлага да бъде упълномощен за представителство на СУ и предприемане на действия за намиране на сериозен външен продуцент (инвеститор) и подписването на договор със същия. Според предложението му СУ ще предостави на инвеститора програмно време в тв „Алма Матер“ за създаване и осигуряване на независими и съвместни предавания и продукции за период от 5 години. А изпълнителят се задължава да направи инвестиция в размер не по-малко от 10 млн. лв. за същия период. Реализацията и осигуряването на предаванията да се осъществява изцяло за сметка на изпълнителя. А положителната разлика между приходи и разходи на изпълнителя да се разделя поравно между СУ „Св. Климент Охридски“ и изпълнителя.

"Площад Славейков"