Долната камара на полския парламент гласува днес за премахване от закона за Холокоста на наказанията със затвор за създаване на внушения, че Полша е била съучастник в престъпленията срещу евреите, предаде Ройтерс.

Премиерът Матеуш Моравецки поиска тази сутрин от парламента да приеме поправките. В резултат бе свикана извънредна сесия. Поправките бяха одобрени с 388 гласа "за" при 25 "против" и 5 "въздържал се".

Всичко се случи неочаквано, но в момент, когато управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) се опитва да укрепи връзките с Вашингтон в сферата на сигурността и действията й се следят внимателно от ЕС.

Ройтерс допълва, че промяната става на сутринта, след като полската държавна компания ПГНиГ съобщи, че е подписала дългосрочен договор за доставка на втечнен природен газ от САЩ.

Във вида, в който бе приет през март, законът предвиждаше до 3 години затвор за всеки, който използва израза "полски лагери на смъртта" или "заявява публично или напук на фактите", че поляците или полският народ или полската държава са били съучастници в престъпленията на нацистка Германия.

(В действителност по онова време Полша не съществува, тъй като територията й е поделена между СССР и Германия. Поляци обаче са участвали в преследванията на евреи, което някога призна и президентът Лех Валенса - б.р.)

Дясното националистическо правителство във Варшава заяви през пролетта, че законът е необходим, за да бъде опазена репутацията на страната. Израел и САЩ обаче заявиха, че това е замазване на историческата истина.

Матеуш Моравецки не каза какво точно е предизвикало съобщението му от тази сутрин. Но той заяви пред парламента, че настоящият закон вече е изпълнил задачата си, като е увеличил познанията за ролята на Полша във Втората световна война. Правителството изтъква, че поляците са били жертви на нацистката агресия, а не извършители. Премиерът допълни, че съдилищата ще могат пак да налагат глоби.

"Целта на този закон бе и все още е едно основно послание - борба за истината, борба за истината за Втората световна война и следвоенната епоха", каза той.

"Един издател в САЩ или Германия би си помислил сериозно, преди да публикува днес статия, съдържащата израза "полските СС части", "полското гестапо" или "полските концлагери", ако е заплашен от дело или глоба от 100 милиона евро или долара", допълни Моравецки.

Депутат от ПиС, пожелал аноминност, сподели, че промените съ били съгласувани като "резултат от анализ на ситуацията".

"Отрази се международната дискусия, най-вече тази в САЩ. Всико това е свързано", каза той.

Варшава иска гаранции в сферите на сигурността и енергетиката от Вашингтон като политика на възпиране срещу Москва. През май Полша се отцепи от осъждането на американското оттегляне от ядреното споразумение с Иран.

Вчера пък министри от ЕС започнаха безпрецедентна дискусия за заплахите за върховенството на закона в Полша. Те призоваха Варшава да прекрати спорните съдебни реформи, които според тях поставят съдилищата под по-силен политически контрол.

Близо 3 милиона евреи, живеещи в предвоенна Полша, са убити от нацистите. Това прави близо половината от всички евреи, унищожени по време на Холокоста.

Евреи от цяла Европа са изпращани на смърт в лагерите на смъртта, построени и командвани от германците в окупирана Полша, където по онова време живее най-голямата еврейска общност на континента. Убийствата се извършват в лагерите "Аушвиц", "Треблинка", "Белжец", "Собибор" и други.

Хиляди поляци рискуват живота си, за да спасят съседите си евреи по време на войната. Изследвания, публикувани след падането на комунизма през 1989 г., обаче показват, че хиляди поляци са убивали евреи или са издавали тези, които са ги укривали от нацистките окупатори. Така бе оспорена тезата на държавата, че Полша е единствено жертва.