Софийският градски съд събра на очна ставка две момичета – днес на по около 20 г., от които тръгва разплитането на убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина.

Както е известно, единственият заподозрян – Йоан Матев, бе задържан в края на февруари 2017 г., а самото престъпление е извършено по обяд на 2 юни 2015 г., т.е. тънеше в мистерия цели 18 месеца.

Днес Стефания Коларова – съученичка на Йоан Матев в „Езиков свят“, и Лора Крашевска – приятелка на убития Георги, потвърдиха пред съда, че са се срещали около година след деянието на пилоните на НДК.

Стефания първо намира във фейсбук Константин Малчев – приятел на Георги и Лора, който дори е присъствал минути след убийството в Борисовата градина. Така той казва на Лора.

Съученичката на братята Матеви, която и днес трепереше като лист, се среща с двамата най-близки на покойния Георги на пилоните на НДК. Макар че не се е познавала с Лора, й подготвила кратко „конспектче“ с факти, които е обединила и систематизирала, слушайки какво говорят децата и учителите в „Езиков свят“. 

После моли да я изтрият дори от контактите си във фейсбук.

Така след време Лора се свързва с разследващите, чак тогава те стигат до братята Матеви, намират ножа по показания на по-малкия брат, засичат клетката в Борисовата градина, която е обработила телефона на Йоан Матев в момента, и т.н.

 

Двете млади дами трябваше да застанат една срещу друга и пред съдията потвърдиха, че всичко казано за проведената единствена среща е вярно.

Макар че самата Стефания отива в училището на Йоан чак през новата учебна година – есента на 2015 г., тя отговори на въпросите на майката на обвиняемия - как така разказва събития, на които не е присъствала: че никога не е твърдяла, че е била ученичка там по време на убийството, а просто е подала какво се говори из училището.

Защитниците на Матев (общо трима с майка му) проявяваха и огромен интрес как така Стефания се била представила първо като Вълчанова. На това двете момичета казаха, че няма такова нещо - на срещата се е представила само като "Стефания". Единствено профилът й във фейсбук е бил с тази фамилия, защото тогава девойката имала приятел с това фамилно име - Вълчанов.

"Представих се като „Стефания“. Помолих да нямаме никаква връзка, помолих да ми изтрият контактите - разбрахме се да си разменим телефоните, но да си нямаме фейсбук – от този сорт", каза момичето.

Двете потвърдиха всичко, което са казали на досъдебното производство.

А Лора Крашевска фактически бе разпитана втори път и поради друго обстоятелство. В справките от телефон 112 фигурира, че за смъртта на Георги се е обадило лице от мъжки пол, което се е представило за "Ангел Ангелов".

Лора каза, че няма как това да е вярно - номерът й се оказа съвсем друг, а присъстващият Константин Малчев-Коко също не е звънял.

Вие възможно ли е да сте се представила за Ангел Ангелов“, попита момичето адвокат Виктор Попов.

На което тя все пак не трепна и дори се усмихна, че едва ли има мъжки глас.

Не може да се каже обаче, че толкова доблестно са се държали учителките през 18-те месеца, в които убийството тъне в мистерия.

Венислава Гегова - учителка по английски, която според няколко от разпитаните до момента деца е изразявала ясно становище, че на разпространените снимки и видео вижда Йоан, не е предприела нищо. Днес тя се затрудняваше пред съда да си спомни как тогава е била толкова категорична, а сега вече не е. Тя е обсъждала странния факт, че директорката иска извинителна бележка точно за 2 юни от Йоан (след като в това училище на никого никога не му е искано оправдание за отсъствия), както и че го е виждала със сгъваем нож на колана вдясно (!) и дори с искрящосините маратонки, на които е "самотният бегач" от видеото. Днес тя все пак си спомни, че директорката Василка Николова я разпитвала дали са я викали в СДВР и дали е коментирала с полицаите конкретно Йоан Матев.

Днес Гегова отказа да отговори на настоятелния въпрос на медиите пред съдебната зала - защо е мълчала. Тя дори поиска от съдебния охранител да я пази.

Делото ще продължи с изслушване на записи от тел. 112 по повод обаждането на мистериозния "Ангел Ангелов".