Сергей Станишев искал да наследи Пламен Орешарски на премиерския пост и така да довърши мандата на неговото правителство.

Това обяви преди малко пред Нова тв бившият червен депутат и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"Въпреки катастрофалната загуба на изборите (става дума за вота за Европарламент през май - б.р.) той реши, че има моралното право, поиска да бъде следващият български министър-председател", каза Овчаров.

Точно тогава проблемът между БСП и ДПС намерил своя външен израз.

"Това нямаше как да бъде позволено от ДПС в сянката на започналия вече конфликт между Делян Пеевски и Цветан Василев и  това доведе до онази пресконференция на Лютви Местан", допълни Овчаров.

В БСП най-голямото разочарование дошло от думите на  Местан, че друг премиер в това правителство няма да има.

Желанието на Станишев да стане премиер след Орешарски било публична тайна и било известно на много хора, отговори Румен Овчаров на изненаданата водеща.

Делян Пеевски и негови фирми са имали участие в проекта "Южен поток", потвърди Овчаров. Те обаче прехвърлили по-късно дяловете си на други фирми.

Според Овчаров хора от "Позитано" 20 са натиснали министър Драгомир Стойнев да подпише договора с американската компания "Уестингхаус" за изграждането на VII реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той обаче не пожела да спомене никакви имена. Самият Стойнев ги назовал на Съвета по енергетика към Националния съвет на БСП.

Консорциумът бил избран още при кабинета на Бойко Борисов, но потвърден от този на Орешарски.

"Корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше България през изминалата една година, през която трябваше да управлява правителство с мандата на БСП. Правителството на Пламен Орешарски, обявено за правителство на националното спасение, формално се превърна в двойна коалиция между БСП и ДПС, а на практика бе правителство на тройна коалиция, в която БСП бе третата по важност политическа сила", добави Румен Овчаров.

Преди година той бе отстранен от постовете си от БСП лично от партийния лидер Сергей Станишев. Сега обаче, след като начело на червените бе избран Михаил Миков, се говори, че Овчаров ще бъде включен в една от софийските листи за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.