Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Полицейско разпореждане да напусне плажа "Корал" и призовка да се яви в районното управление като "свидетел" е получил летовник там.

Документите са публикувани във фейсбук групата "Да запазим Корал".

"Разпореждам на... Стойчев... да се изнесат и освободят плажната ивица на к. Корал на 17.06.2018 г. до 9.00 часа", пишат органите на реда на 16 юни в 21 часа вечера, когато е било съставено това разпореждане.

Като основание е посочен чл. 64 от Закона за МВР, който гласи:

"Полицейските органи могат да издават разпореждания до държавни органи, организации, юридически лица и граждани, когато това е необходимо за изпълнение на възложените им функции. Разпорежданията се издават писмено."

Пак според същия закон документът трябва да съдържа: 

1. наименование на органа, който го издава;

2. адресат на разпореждането;

3. фактически и правни основания за издаване;

4. разпоредителна част, с която се определят правата или задълженията, начинът и срокът за изпълнението;

5. пред кой орган и в какъв срок може да се обжалва;

6. дата на издаване и подпис на лицето, издало разпореждането, с означаване на длъжността му.

В конкретния случай обаче основанието не е посочено.

Освен това лицето Стойчев е призовано да се яви в районното управление в Царево в качеството на "свидетел за сведения" днес, 18 юни.

Очаквано тези два документа предизвикаха гневните реакции на плажуващите на обявения за екоплаж "Корал", които обявиха случващото се за полицейски произвол. Припомняме, че министърът на туризма Николина Ангелкова се закани да се правят проверки за палатки на плажовете, твърдейки, че според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на плажовете не можело да се разполагат палатки.

Реално материята с т.нар. диво къмпиране не е уредена законово. Работна група към Ангелкова се опита да изработи правила, но до консенсус не се стигна. Затова и битката за малкото останали у нас диви плажове, на които може да се летува природосъобразно, често се пренася в съда.

През миналата година Върховният административен съд се произнесе по дело срещу наредбата на община Бяла, която забраняваше поставянето на палатки, кемпери и пр. в зони извън категоризираните като къмпинги места. Текстът от наредбата падна, като ВАС потвърди, че по конституция всеки има право на свобода на придвижването, плажовете са достъпни за всички, а наредбите не може да играят ролята на закони, когато няма законодателство по дадената тема.

Коментари

Браво на МВР!

Само така, строго прилагане на закона към зелените талибани! Има си законов начин за къмпингуване, той гарантира безопасноста на почиващите, еконормите.... Тези малоумници като спят, ако някой ги ограби, заколи... ще реват къде е МВР!!! Нали?
 's picture

gopeto

Това злобарстване ще ви излезе през носа.

Това разпореждане е полицейски произвол драги ми глупако (или драга ми глупачко). Утре същите тези престъпници с полицейски правомощия ще ви изгонят от вашия дом.

МВР - Пишман гъзари

Разпореждането не идва от МВР а директно от кмета на общината. Ангелкова просто иска всички плажуващи, независимо дали са по хотели или по палатки да си плащат. В което няма много лошо, но преди 10 години имаше свободни плажове на които никой не може да ти каже копче. В момента са останали 3-4 такива в които започват масови проблемации, защото от незастроен плаж никой не печели... А приказката за "зелените талибани" може да си я спестиш. Като имаш кинти - давай ги по златните ни хотели на милитени мафиотчета. Или и ти не ходиш на море в БГ, ама ривеш като ощипана кака... МВР са помияри на каишка!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.