Делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев стана поредното, което бе прекратено и върнато на прокуратурата от спецсъда. Причината - пълни неясноти в какво ги обвиняват, като съдия Даниела Костова изчете 20-минутна „лекция по право“ какво трябва да съдържа един обвинителен акт. 

Става въпрос за делото за ремонт и изграждане на пловдивския заоокът, за което тримата бяха обвинени, че са нанесли вреда на община Пловдив за близо 690 000 лева. Обвинението твърдеше, че е нарушен законът, защото Тотев е посочил пряко изпълнител – фирма „Запрянови“, а не е направил обществена поръчка. 

Днес съдебното заседание стана ясно, че прокуратурата изчислява претендирания „вредоносен рез

Адвокат Васил Василев обаче днес каза, че става въпрос за 2 различни процедури – първата за 3,9 милиона лева е била изначално прекратена и няма отношение към ремонта. Освен това адвокатите на тримата кметове казаха, че никъде в обвинението не се разбира какъв е престъпният сговор между тях, за да извършат престъплението. 

За да е още по-забавно, ощетеното лице в случая е Община Пловдив. Тя не само, че не се яви да си потърси правата – нещо, което е задължително, ами от акта на прокуратурата не се разбира изобщо дали въпросните 690 000 лева са платени.

Прокурорът Димитър Петров ядосано заяви след заседанието, че са повторени мотивите на Окръжен съд Пловдив (който веднъж вече прекрати същото дело). Не стана ясно дали прокуратурата ще протестира пред по-горната инстанция.