Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече близо месец Българската народна банка (БНБ) отказва да предостави информация кои български банки са заявили интерес към финансирането на сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ в България от фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на специално създадената в Народното събрание комисия, която трябваше да обследва сделката, Жельо Бойчев (БСП).

Бойчев припомни, че комисията е излязла още на 17 май с доклад и решение по въпроса. В него парламентът настоява БНБ да предостави информация за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с "Инерком България" за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната. 

„Мина почти месец и това решение на Народното събрание не се изпълнява“, посочи Бойчев. 

И призова парламентарния шеф Цвета Караянчева: „БНБ да предостави по надлежния ред информация за поетите финансови ангажименти от български банки за финансирането на сделката. Надявам се да предоставите запитване към БНБ и да получим отговор“.

„Това ще бъде много ясен тест за това ние република на българските граждани ли сме или република на българските банки“, каза в заключение депутатът от левицата.

А Караянчева бе лаконична: 

„Ще разгледам въпроса и ще отправя съответното запитване.“

Информацията от БНБ беше поискана и докато временната парламентарна комисия проверяваше обстоятелствата около обявената сделка за ЧЕЗ. Но от държавния трезор отказаха да я предоставят. Затова се наложи Народното събрание да поиска данните чрез въпросното решение. 

Докато сагата „ЧЕЗ“ се вихреше, излязоха в медиите - в това число и чешките - имената на няколко банки, готови да участват в сделката. Някои потвърдиха, други отрекоха, а трети се позоваха на банковата тайна. Става въпрос за Първа инвестиционна банка, Уникредит Булбанк и Българската банка за развитие. По отношение на последната председателят й Стоян Мавродиев твърди, че е издал на потенциалния купувач "Инерком" на Гинка Върбакова стандартно и нищо незначещо писмо, което неясно защо е прието от мениджмънта на ЧЕЗ като поет ангажимент.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Изглежда има някаква болест,

Изглежда има някаква болест, която може да се наче "Синдром на парламентариста". Някои депутати полудяват, в смисъл, че си въобразяват
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

... си въобразяват, че са

... си въобразяват, че са велики и за тях може всичко, включително и да прескачат конституционни принципи.

Конвент!

За това се имат някои депутати!
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Стоян Мавродиев трябваше

да бъде отстрелян в затвора още заради миженето му при разграбването на КТБ. Вместо това беше награден да на капия в ББР... Зян до следващия грабеж.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.