Пенсионерка от Красноярск реши да подари жилището си на американския президент Доналд Тръмп, а в случката се намеси и руското контраразузнаване - Федералната служба за сигурност (ФСБ). Новината съобщи "Проспект Мира".

Причините да се реши на това са ниската й пенсия, високите такси за комунални услуги и натрупаните сметки. И Ирина Борисовна решила да накаже държавата.

58-годишната жена съобщи, че от ФСБ се намесили в конфликта й с фирмата, осигуряваща жилищно-комунални услуги. По думите на жената, ФСБ инициирали проверка на компанията, но дългът, от който се оплаквала, само се увеличил.

"Е, нещо са подхвърлили на компанията, но на нас още 12 000 рубли (164 евро) ни се натрупаха и продължават да се увеличават. Какво да правя", казва тя.

Ирина Борисовна смята да стигне до самия Тръмп, за да реши проблемите си. От пресслужбата на местното управление на ФСБ нито потвърдили, нито отрекли участието си в историята.

Заради ниската пенсия и високите цени започнали да не й достигат парите за храна и тя била принудена да вземе кредити. Тогава жената решила да накаже държавата.

"Нека след всяка наша смърт да дойде юристът на Доналд Тръмп и да се разправя с нашите чиновници", казала жената, която обещава да уговори още 20 други пенсионери като нея да завещаят домовете си на американския президент.

Жената казва, че нито едно руско ведомство не може да реши проблемите й, а след вчерашната пряка линия с президента Путин се отказала да се обърне към него за помощ. По думите й, той не отговарял конкретно на въпросите на хората. 

В речта си на 1 март пред двете камари на руския парламент, Путин обяви като основна цел подобряване благосъстоянието на гражданите на страната. Според президента в момента в Русия 20 милиона души живеят в бедност, а целта му е техният брой да намалее поне два пъти в следващите 6 години. 

Средната пенсия в района Красноярск, където живее Ирина Борисовна, е 11 900 рубли (около 163 евро) за 2017 г.