От 2014 г. в Русия действа тайна заповед, въз основа на която се унищожават архивни данни за репресираните по време на СССР граждани, съобщи руското издание "Комерсант", цитирайки директора на Музея на историята на ГУЛАГ (Главно управление на наказателните лагери) Роман Романов.

Лагерници.

Според него, съответната инструкция за целта, озаглавена "За одобряване на инструкциите по поддържането и използването на централизираните оперативни справки, съдебномедицински и разследващи отчети, създадени въз основа на работата на руските правоприлагащи органи", е подписана на 12 февруари 2014 г. и има гриф "само за служебно ползване". Тя засяга Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието, Министерството на извънредните ситуации , Министерството на отбраната, ФСБ, ФСНП, ФСС, ФСО, СВР, Главна прокуратура и Държавната куриерска служба.

Според тази инструкция данните с информация за репресираните граждани на СССР и престоя им в ГУЛАГ трябва да бъдат унищожени, когато изминат 80 години.

Романов разбрал за инструкцията случайно, благодарение на партньора на музея Сергей Прудовски, който търсел данни за репресирания селянин Фьодор Чазов, чийто брат Григорий бил изпратен на разстрел, а самият той - осъден на пет години в лагер и изпратен в Магаданска област. В регионалното управление на МВР му обяснили, че регистрационният му картон е бил унищожен.

Директорът на музея казва пред "Комерсант", че личните дела на съветските затворници са били изпращани на безсрочно съхраняване в архива в случай че умрат в лагера. При освобождаване делото се унищожавало, но оставала да се пази специално картонче "за отчет".  

Прудовски обяснява, че наказателните дела на гражданите се съхраняват във Федералната служба за сигурност (ФСБ, руското контраразузнаване - б.р.) или в държавните архиви.

"Но всички те (делата - б.р.) завършват с дата на осъждане и информация за присъдата: стрелба или лагер. За смъртната присъда е ясно. А информацията къде е бил изпратен затворникът в лагерите, дали е оцелял, дали е бил прехвърлен от един лагер в друг, е само в регистрационните карти, съхранявани в Министерството на вътрешните работи. И тази информация след унищожаването на картата изчезва", обясни той.

Гладът в Украйна по времето на СССР.

Директорът на Музея за история на ГУЛАГ се обърна към съветника на руския президент и председател на Съвета за правата на човека към президента Путин - Михаил Федотов, който обещал да разгледа проблема с унищожаването на историческите данни. "Когато има документ, е почти невъзможно да се фалшифицира. А когато няма документ, можете да си мислите какво ли не", каза Романов.

По данни на международната организация "Мемориал", обект на чести проверки от страна на руската прокуратура, общият брой на жертвите на сталинските репресии, в т.ч. "разкулачените" и преселените народи, наброява около 12 милиона души.

 
Масовите убийства при сталинизма

В публикация на NYbooks, озаглавена: "Кой е убил повече - Сталин или Хитлер", са описани масовите убийства, извършени в бившия СССР, докато на власт е бил Сталин. Според публикацията, броят на хората, умрели в ГУЛАГ между 1933 и 1945 г., докато и Сталин и Хитлер са на власт, е от порядъка на милион, може би малко повече. За целия сталинстки период данните са между 2 млн. и три милиона души. Големият терор и други наказателни акции са причинили смъртта на близо 1 милион души.

Планини от трупове в Украйна.

Най-голямата човешка катастрофа на сталинизма беше гладът от 1930-1933 г., в който загинаха повече от 5 милиона души. От гладуващите до смърт, 3.3 милиона бяха жители на съветска Украйна, починали през 1932-1933 г. Те станаха жертви на умишлена убийствена политика, свързана с националността.

В началото на 1930 г. Сталин обяви намерението си да "ликвидира" процъфтяващите селски стопанства, така че държавата да може да контролира селското стопанство и да използва капитала, извлечен от селските райони, за да изгради индустрия. Десетки хиляди хора бяха застреляни от съветските органи на реда и стотици хиляди депортирани.

Първите жертви на глад бяха номадите на съветски Казахстан, където около 1.3 милиона души загинаха. Гладът се разпространява в съветска Русия и достига връх в съветска Украйна. Сталин национализира украинското зърно, макар да е наясно, че тази политика ще убие милиони. Обвинявайки украинци за провала на собствената си политика, той разпорежда серия от мерки, една от които е блокиране на границите, и резултатът е масово измиране.

През 1937 г., когато визията му за модернизация се поколеба, Сталин нарежда Великия терор. Тъй като сега имаме заповедите за убийство и квотите за смърт, които са недостъпни, докато Съветският съюз съществува, сега знаем, че броят на жертвите не е бил в милионите. Също така знаем, че както в началото на 30-те години, основните жертви бяха селяните, много от които оцелели от глада и концентрационните лагери. Най-високите съветски власти са поръчали 386 798 души, застреляни в операцията "Кулак" през 1937-1938 г. Другите големи "врагове" през тези години бяха хора, принадлежащи към национални малцинства, които биха могли да бъдат асоциирани с държави, граничещи със Съветския съюз: около 247 157 жители на съветски граждани бяха убити от НКВД в етнически стрелкови действия.

В най-голямата от тях, "полската операция", която започна през август 1937 г., бяха застреляни 111 091 души, обвинени в шпионаж за Полша. Общо 682,691 души са били убити по време на Големия терор, към които може да се добавят няколко стотици хиляди повече съветски граждани, застреляни при по-малки действия. Общата численост на цивилни, умишлено убита при сталинизма, около шест милиона, е, разбира се, ужасно висока. Но тя е далеч по-ниска от оценките на двадесет милиона или повече, направени преди да имаме достъп до съветски източници

През 1937 г. Сталин нарежда Големия терор. Съветските власти са отговорни за смъртта на 386 798 души, разстреляни в операция "Кулак" през 1937-1938 г. Другите големи "врагове" през тези години са били хора, принадлежащи към национални малцинства, които биха могли да бъдат асоциирани с държави, граничещи със Съветския съюз - и други 247 157 съветски граждани са били убити от НКВД в това етническо прочистване.

Най-голямото от тях е т.нар. "полска операция", започнала през август 1937 г., когато са били разстреляни 111 091 души, обвинени в шпионаж за Полша. Общо 682 691 души са убити по време на Големия терор, към които може да се добавят и неколкостотин хиляди съветски граждани. Общата численост на цивилни, умишлено убити при сталинизма, е около 6 милиона. Но е далеч по-ниска от 20 милиона или повече - оценка, направена преди изследователите да имат достъп до съветски източници.

Caption