Лидерите на Франция и Канада Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо не възнамеряват да подпишат обща декларация на най-развитите държави при срещата им в края на седмицата в Квебек, съобщава "Франс 24". Причината е несъгласието им с много позиции на САЩ. По същество двамата подготвят едно Г-6 срещу Вашингтон и изолацията на САЩ, коментира френското издание.

Макрон е на посещение в Канада преди срещата на върха на най-развитите държави от Г-7, която започва утре.

Очаква се заседанието да бъде изключително напрегнато.

"Не сме готови на всичко, за да се постигне общо комюнике" със САЩ на срещата на върха на страните от Г-7, затова се предвижда и отделен сценарий, съобщава пресслужбата на Елисейския дворец от Канада.

Основното напрежение в отношенията на шестте държави от групата с Вашингтон са наложените от Доналд Тръмп мита на стоманата и алуминия в началото на този месец.

Но има и други пречки пред обща декларация.

"Въпросът се свежда до следното: докъде могат да се приемат компромиси, за да има общо комюнике? Например, ние не сме съгласни да приемем обща декларация, в която не се отбелязва договора от Париж" (б.р. за климатичните промени), обясниха от френската делегация след срещата в Отава между президента Макрон и премиера на Канада Трюдо.

Както е известно САЩ се оттеглиха едностранно от споразумението в Париж и при това положение няма как да има нещо за борбата срещу промените в климата в общата декларация.

Друга червена линия е Иран.

"Никога няма да приемем декларация, в която се осъжда ядрената сделка с Иран или в която се казва, че Техеран не си изпълнява задълженията по договора", разкрива същият източник от френската делегация.

А е известно, че Доналд Тръмп извади САЩ от договореностите с Иран и настоява за осъждането на политиката на Техеран в областта на ядреното въоръжаване.

Има разбиране между шестте държави и като нищо може да се приеме една обща позиция срещу Америка, твърди източникът.

Макрон и Трюдо са разгледали няколко възможни сценария за приемането на декларация на срещата. Например, може да се приеме съвсем кратък документ, който да е с акцент върху председателството на Канада. Или пък да се одобрят две различни комюникета. Едно по основните проблеми от името на 6 държави и още едно от името на всички седем страни по различни други въпроси.

За решението на Еманюел Макрон да не подписва съвместна декларация в Квебек на всяка цена съобщава и агенция Блумбърг.

В обща декларация след срещата им в Отава Макрон и Трюдо изразяват желание "да се придържат към многостранен подход - твърд, отговорен и прозрачен - пред лицето на световните предизвикателства". 

Двете страни са се договорили за създаването на съвместен съвет по въпросите на отбраната, чието първо заседание ще се състои още тази година, съобщи АФП, цитирайки източник от канадското правителство. Този съвет ще позволи " по-добра координация между действията на канадските и френските въоръжени сили" и "провеждането на повече съвместни операции" между тях. Освен това ще се свикват съвместни съвещания на правителствата на двете страни "минимум два пъти годишно", предава БТА. 

Такива съвещания Франция засега провежда само с правителството на Германия и с кабинета на френскоезичната канадска провинция Квебек.