Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Каква случайност. С въведените търговски мита и с политиката си спрямо Иран Доналд Тръмп е на път да взриви западния съюз. И ето идната седмица  трябва да се проведе срещата на върха на Г-7 в Канада (на 8 и 9 юни – б. р.). Това е клубът, в който от 70-те години на миналия век седемте водещи индустриални държави обсъждат общи цели, но и проблеми. Естествено участва и Америка, както също Германия, Франция и Великобритания. Хелмут Шмит (бивш германски канцлер – б. р.) беше сред съучредителите.

По принцип срещите на върха на Г-7 се провеждат, за да се демострира сплотеността на Запада. На света трябва да се покаже, че въпреки всичките спорове тя съществува. Лидерите позират пред красиви кулиси, след това се появяват умилителни снимки.

Време е да се сложи ксрай на това лицемерие. С търговската си политика и решението си по ядрената сделка с Иран Доналд Тръмп демонстрира, че западният съюз му е безразличен. Европейците и канадците трябва ясно да го изрекат. Не е достатъчно да се изразява само «съжаление» за агресивната политика на Тръмп. Като протест срещу Тръмп и цялото му правителство отказване на срещата на върха на Г-7 би било важно послание предимно по адрес на президента на САЩ, но също така и за  онази част от Америка, която подкрепя безогледната му политика.

Аргументите на Ангела Меркел и на нейните съветници са, че с американците трябвало да се говори и диалогът да не се прекъсва. Само така можело нещата да се задвижат. Но досега подобно поведение не доведе до нищо. То е от полза единствено за Тръмп. Той отново ще използва Г-7 за своето еднолично шоу. Пред публиката президентът на САЩ може да се инсценира като този, който дава на другите заповеди, като шефа на ринга. Той ще изслуша какво имат да му кажат Ангела Меркел, Еманюел Макрон и другите "съюзници". Може би ще демострира и известна любезност. И накрая отново ще реши така, както иска. Ще е така, както и при всички останали срещи с европейци през последните месеци.

Европейците и канадците трябва да ни спестят този смешен театър, това унижение. Те не бива повече да допускат да се злоупотребава с тях, превръщайки ги в невзрачни фигури от миманса на популистките инсценировки на Тръмп. И защо трябва да се ходи на среща, по време на която истината се игнорира? Каква е ползата на открита сцена да те водят за носа?

Тръмп , неговите съветници, също и привържениците му непрестанно повтарят колко важен за тях бил съюзът с Европа и други държави. Най-късно от тази седмица ние знаем: това е кухо бърборене.
Ако действително е така, както американците твърдят, трябва наистина да имат подход към партньорите си. Едва тогава разговорите ще имат смисъл. «Приятелството» не е да заплашваш и наказваш, за да наложиш другиму собствената си воля.

Големи срещи на върха, държавни посещения, преговори – всичко това е от полза, когато и двете страни наистина са готови за диалог и преди всичко за компромиси. В противен случай трябва да се натисне копчето за пауза.

Роланд Нелес е кореспондент  във Вашингтон на сп. "Шпигел", откъдето публикуваме коментара му. Заглавието, подзаглавието и преводът са на Клуб Z.

Коментари

Хахахаха.

Как се "отказва" поканата на господаря и, за много от участниците, окупатора?
 's picture

cos

cos

Другаде е лицемерието.
 's picture

Rhapsody of fire

Тръмп=Нарцис=Херострат=Калигула

Тръмп е симбиоза между Нарцис, Херострат и Калигула
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Браво!

Дайне мутер Меркел да се придържа плътно до Путлер и малките жълти изедници и няма страшно! Време е за евразийска ос от Пекин до Берлин.

Време е вас гербавите да ви пратим

при Обама и Тръмп, да просите от трохите от молитвената закуска.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.