Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Лукойл" ще построи нефтохимически комплекс в България, заяви пред агенция РБК шефът на концерна Вагит Алекперов.

Той говори след срещата в Москва между българския премиер Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин.

Преди това Борисов се видя с колегата си Дмитрий Медведев и благодари на Алекперов за тази среща.

"Там (в България - б.р.) правим малък нефтохимически комплекс за преработка на пропилен и нискооктанов бензин. Това ще бъде модернизиране на старото производство", уточнява Алекперов.

При това "Лукойл" няма намерение да увеличава броя на бензиностанциите си в България. В момента мрежата, принадлежаща на руската компания, наброява 221 станции.

"Лукойл" разглежда възможността за изграждането на високотехнологични мощности за производството на не по-малко от 150 000 тона пропилен годишно в своя нефтокомбинат в България, обяснява пред РБК представител на концерна. Компанията е собственик на най-големия на Балканите нефтокомбинат - "Лукойл-Нефтохим Бургас", който преработва близо 6.5 милиона тона петрол годишно (мощността му е 9.5 млн. тона годишно). Сроковете и размерите на финансирането в момента се обсъждат, допълва представителят.

"Лукойл" вече произвежда близо 70 вида пропилен в две свои предприятия - "Ставролен" в руския град Будьоновск и в българския си комбинат "Лукойл-Нефтохим Бургас". Според оценка на Андрей Костин - шеф на информационно-аналитичния център Rupec, в "Ставролен" се произвеждат 100-140 хиляди тона полипропилен годишно, а в Бургас - до 80 000 тона.

Костин изтъква, че 150 000 тона полипропилен е малък обем нефтохимическа продукция, който ще намери купувач в Европа и Турция, като се има предвид, че пазарът за полимери е в етап на растеж. Стойността на новия комплекс ще зависи от техническите процеси на производството му - модернизирането на действащите установки с разширяването на мощностите им за производство само на полипропилен може да струва "десетки и стотици милиони евро", а строителството на ново предприятие за производството на продукцията чрез пиролиза - "стотици милиони и милиарди евро".

Аналитикът Евгения Дишлюк от Газпромбанк оценява стойността на реализирането на проекта по производството на полипропилен в България на 1 милиард евро, а срока на строителството на комплекса - на 3 години.

Коментари

Радан и Ристю да обявяват протест,

че вече две седмици не сме гледали полицаи да маршируват пред Министерския Съвет.
 's picture

Kovatz

Орален

Ти си пиши, пиши...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.