Министър-председателят Бойко Борисов благодари на шефа на "Лукойл" Вагит Алекперов за възможността да се срещне с руския си колега Дмитрий Медведев.

Тези думи на Борисов цитира ТАСС.

"Благодарим ви за прекрасното време. Благодаря на вашия отбор от министри, на господин Алекперов за възможността да се среща с вас", каза българският премиер.

Думите му бяха в отговор на казаното от Медведев, че времето е хубаво и предразполага към диалог.

Двамата премиери обсъдиха на среща в Москва задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, туризма и транспорта. 

Дмитрий Медведев подчерта, че през последните години партньорството между двете страни се активизира.

"Сега можем да обсъдим отделни параметри от нашето търговско-икономическо сътрудничество", каза руският премиер, цитиран от БТА. 

Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката.

"Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна", допълни Бойко Борисов. 

Разчитам на срещата с Путин да си поговорим и за Сирия, обяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът Бойко Борисов кацна сутринта в Москва. 

От 14:00 часа е срещата на Борисов с Владимир Путин, за която руският президент съобщи още преди седмица.

Борисов с Медведев.

А българският Министерски съвет потвърди чак вчера. Съобщението гласи:

"Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Москва на 30 и 31 май. В рамките на визитата той ще се срещне с президента Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на УС на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност."

Тази сутрин Борисов бе "изпратен" от представители на "Демократична България", които го нарекоха "васал на Путин".

В разговорите от руска страна участваха министрите на търговията Денис Мантуров, на енергетиката Александър Новак, на икономическото развитие Максим Орешкин, зам.-министърът на външните работи Александър Грушко, Вагит Алекперов и други.

Борисов е бил в Русия досега само два пъти - веднъж като главен секретар на МВР и веднъж като кмет на София по покана на тогавашния кмет на Москва Лужков. Последното му посещение е в края на далечната вече 2005 г.

Посещението на Борисов съвпада с предприетите от третия му кабинет стъпки към рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", който първият кабинет на Борисов спря през 2012 г.