Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Регионалната инспекция по околната среда и водите ще започне извънредна проверка на комплексното разрешително на "Лукойл Нефтохим Бургас", съобщи БТА, като се позова на съобщение от общината. При последното обгазяване преди две години, беше взето решение при лоши метеорологични условия да се намалява производственото натоварване на мощностите на рафинерията.

Причината са десетки сигнали за остра и задушлива миризма в различните комплекси на града през последните дни. От екоинспекцията обаче заявиха, че няма превишение на вредните вещества във въздуха над Бургас, въпреки подадените над 60 сигнала от граждани през уикенда за неприятните миризми. Те, най-вероятно, се причинени при изчистването и преработката на старите нефтени утайници.

Екоинспекцията трябва да установи дали е нарушена клаузата, според която при определени метеорологични условия и инверсия на въздуха предприятието трябва временно да ограничава производствения капацитет на инсталациите си, за да не се допуска завишени нива на миризми, независимо дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.

На срещата Николов е настоял още от днес работата по изчистването и преработката на старите екощети, които са на три работни площадки - Росенец, до "Меден рудник" и на територия на предприятието. "Разрешението за технологията по изгребването е дадено през 2002 г. и според нас трябва да се търси съвременна технология, която да намали изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди", е пояснил кметът на Бургас.

Той ще иска съдействие от МОСВ, което е издало разрешението и одобрило технологията и след като специалистите препоръчат ново технологично решение за рекултивация, работата по преработката в тези басейни трябва да продължи, тъй като това е необходимо за подобряване на екологичните условия в Бургас.

Кметът на Бургас ще изпрати и писма до ръководствата както на "Лукойл", така и на "Кроношпан" с искане двете предприятия да купят със свои средства ново оборудване - газ-анализаторни станции, които да бъдат монтирани в комплекс "Славейков" и да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на екоинспекцията и община Бургас.

Комплексното разрешително на "Кроношпан" ще бъде променено като изискване към предприятието ще бъде да извършва 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.