Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По всичко личи, че скандалът с определения за екоплаж „Корал“ тази година няма да може да бъде туширан. Вместо това се разраства под безучастния поглед на държавата.

Както Клуб Z писа, испанската фирма „Ибердрола Инмобилария“, която притежава 120 декара земи в горичката зад плажната ивица, върху които планира изграждането на курортно селище, това лято реши да ги огради с дървени колове, за да възпрепятства разполагането на кемпери и каравани върху имота си. Фирмата, Община Царево и министерството на туризма в лицето на министър Николина Ангелкова от години водят война с т.нар. диво къмпиращи по плажовете.

Всеки частник е в правото си да огради имота си и да се разпорежда с него, стига да не пречи на свободния достъп до плажната ивица. В случая „Ибердрола“ е указала, че до плажа може да достигне всеки желаещ, но това може да стане само ако е пешеходец.

Проблемът обаче не е в това, че собственикът е оградил имота си, а в неоспоримия факт, че в границите на въпросния имот, от 120 дка, 90 са дюни. Които по закон са изключително държавна собственост. Така на практика излиза, че частната фирма се разполага с държавните земи, които освен всичко останало са и защитени дюни, върху които има и забрана да се строи.

Летуващи на "Корал" вече засипват социалната мрежа със снимки не само на въпросната ограда от дървени колове, за поставянето на които се копаят дълбоки дупки в дюните, но и на дейност по проправянето на просека, в която участват и „майстори“ с резачки.

„Това е бившият плаж Корал“, пише Виктор Димчев, който е онагледил с карта поставянето на заграждението. -  Сега е частен плаж. В червено съм отразил оградата, която се поставя в момента по продължение на целия плаж, отреден шумно за един от трите екоплажа у нас. Частна земя! Два километра ограда на частна земя върху дюни, местообитания, лонгози, блата и дори през една малка рекичка. Пред очите на кмет, министри, премиер и доволни, послушни медии, с журналисти, които не са в състояние да зададат един прост въпрос: Какво прави държавата, за да защити своята собственост?“

Въпросът на Димчев е уместен, защото още преди няколко години от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, тогава под ръководството на Лиляна Павлова, днес министър на европредседателството, дадоха заявка, че всички частни земи по морето, които са картографирани като дюни, ще бъдат отчуждени, защото дюните са държавна собственост и са защитени от всякакви дейности, включващи инвестиционни намерения като строителството на курорти, например. Каквото е намерението на „Корал“, не само на „Ибердрола Инмобилария“, но и на още няколко фирми. До момента държавата не е отчуждила имотите си.

В момента е в ход работата по изготвянето и приемането на нов Общ устройствен план на Царево като според изнесените от екоминистерството официални карти, горичката зад екоплажа „Корал“, е предвидена за застрояване. Засега има само едно устно уверение на кмета на Община Царево Георги Лапчев, дадено преди дни в национален ефир, че върху дюни няма да бъде разрешено никакво строителство и че те ще бъдат взети предвид при изготвянето на екооценката, която трябва да се приложи към готовия вече устройствен план.

Междувременно излезе едно съдебно решение по спор на останалите фирми с инвестиционни намерения в района, според което им се потвърждават издадените и преиздадени преди повече от пет години строителни разрешителни, а що се отнася до намиращите се на терена дюни, магистратите посочват, че към момента на издаването на разрешителните, те не са били картографирани като такива.

"Майстор" с резачка напуска работното място, след като е сниман.

Иначе „Корал“, както и „Иракли“ и „Карадере“ бяха обявени за екоплажове през 2016 г. Това означава, че на тях не могат да се извършват присъщите за един отдаден под наем или на концесия плаж дейности като поставянето на платени шезлонги и чадъри, изграждането на кафенета и закусвални и пр. Засега само „Корал“ и „Карадере“ "удържат фронта". На плаж „Вая“, който е разделен от „Иракли“ само от устието на едноименната река, кипи усилена строителна дейност. Вече са факт десетки еднотипни къщи на милиметри от плажната ивица, оборудвани и с басейни. За тези, които обичат да ходят на море само за да го гледат отдалече.

Коментари

Частна собственост.

Неприкосновена. Това е положението. Едно време до плажовете имаше свободен достъп, но тогава нямаше "умни" и "красиви" да гласуват за герберастки калинки.
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

мОрален

Пак пазиш равновесие с главата си!!! Тези за, които пишеш, не са гласували за ГЕРБ, но виж ти си! ;)

Супер

Частен е терена преди плажа!!! Ето ви нов бизнес. С лодка превозвате хората на плажа и после ги връщате! Няма проблем. Доставка на храна, вода по поръчка.... пълно спокойствие!

Убав план, но не си го домислил.

Пристанището и то е частно. Или на собственика, или на некой ортак. Я те пуснат, я не. После ще доде полицията. Лиценз за лодката, свидетелство за правоуправление, проверки. Държавата е "наша", а не твоя ;)
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Държавата ще опропасти всички

всички девствени места, до края на този парламент. И за това опропастяване ще гласуват всички, без изключение, но ще ни говорят, колко са против това! ;)
i l's picture
i l
ivanll

Всяка такава мизерия е с

Всяка такава мизерия е с пълното съдействие на държавата. Забавлявам се като за щяло и нещяло се обвинява частната собственост, демокрацията и т.н. като всъщност всичко е станало в благословията на държавата. Не знам какви са тия хора дето искат да са роби по соц време и да тънат в мизерия.

Да напомня на "умните", "красивите" и герберастите,

че корените на традицията да се ходи без пари по дивите плажове е именно от времето на "мизерията на соца". Тогава те бяха свободни, достъпни и никой не пречеше на къмпингуващите. Туй време отмина - сега всичко е нечие и тряя да се плаща. Свиквайте ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.