Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В централния офис на американската компания за козметика за кожата от природата - Badger Balm, всичко си е като във всеки друг офис - кабинки, светещи екрани на компютри, с една малка разлика - малко бебе, заспало в ъгъла. Бебетата може и да не са типичният офис интериор, но в Badger те са норма. В рамките на програмата "Бебета на работното място" служители на фирмата могат да заведат децата си на работното място, ако те са на възраст от 3 до 6 месеца или докато започнат да пълзят, разказва онлайн изданието Ozy.com. 

Но подобна тенденция вече започва да набира сила в цяла Америка. През 2007 г. само 70 американски компании позволяваха на служителите да водят бебетата си, казва Карла Мокин, от Института за родители на работното място (PIWI), който осигурява ресурси за създаване на програми за бебета на работното място. Днес този брой почти се е утроил на 200. Позволението за служителите да вкарат децата в офиса е само част от по-голямата промяна в семейните политики, които американските компании все повече развиват - да отговорят на потребностите на персонала си и да вървят в крак с конкурентните фирми, които се движат в тази посока.

През 2014 г. Change.org увеличи отпуска за родители при раждането на дете, който беше от пет до 12 седмици в САЩ, на 18 седмици за целия персонал и се превърна в една от първите американски компании, които предлагат този бонус. Walmart, критикувана заради ниските доходи на служителите в миналото, наскоро увеличи отпуските си за майчинство на 16 седмици. Скоро след това и Starbucks направи същото. Двете компании заявиха, че последните промени в данъчното законодателство на САЩ им позволяват да предлагат това обезщетение, но ниската безработица е затруднила наемането на почасови работници. Даването на платен отпуск на родители е един от начините да останете конкурентни, коментира Ozy.com.

САЩ са една от малкото развити държави без платен родителски отпуск, но се оказва, че културата на труд, ориентирана към семейството, е важна за задържане на служителите. Когато работодателят показва, че цени семейството, жените са по-отдадени на работата си, показват данните от сайта на компанията Fairygodboss. Това включва по-продължителен платен родителски отпуск, но също така означава, че компанията подкрепя вземането на почивка, като дава възможност да работите от дома или възстановява някои разходи за грижи за детето. Изследванията показват също, че мъжете и жените, на които се предлага платен семеен отпуск, са по-продуктивни по време на работа и пребивават в компанията си по-дълго.

Компаниите, които правят крачка напред и позволяват бебета в офиса, привличат повече кандидати за работа - в частния и публичния сектор. От стартирането на програмата "Бебета на работното място" през 2015 г. Държавният департамент по здравеопазване на Вашингтон е привлякъл повече желаещи. Досега в програмата са били включени 55 бебета.

"Познавам служители, избрали да работят за тази организация специално заради този вариант", казва Кортни Дутра, част от екипа на правителствената агенция по човешки ресурси.

Когато Badger Balm стартира своята програма "Бебе на работното място", някои хора се притесняваха, че това ще разсейва служителите. Но тези страхове бързо се разсеяха. "Хората обичат да гледат бебетата", казва Емили Хол Уорън, директор на администрацията на компанията. "Всеки познава малкия човек и личността му." Компанията дава пет седмици платен родителски отпуск за този родител, който се грижи за бебето, и допълнителни 6 месеца без заплащане.

Според Мокин от PIWI, клиентите са й казали, че в някои случаи "това им е спестило стотици хиляди долари от гледна точка на задържането на служители".

Дори и без да се разрешава бебета в офиса, една щедра политика за родителски отпуск е привлекателна възможност за работниците. "Не мога да си представя, че няма да имам време за сина си", казва Лейси Северин от Change.org, участвала в програмата на компанията за 18-седмичен родителски отпуск м.г. Изтъквайки подкрепата, която е получила, тя казва:

"Убедих се, че мога да имам кариера и да бъда майка".

В Starbucks след раждане майките получават 67% от заплатата си по време на шестседмичен отпуск. Сега всички служители, които работят поне 20 часа седмично, имат право на пълно заплащане в продължение на шест седмици. Майките-родилки, наети от по-високите корпоративни нива, получават платен отпуск до 18 седмици.

Въпреки стъпките, които отделните фирми предприемат, един по-дълъг платен отпуск за родители не се задава скоро на хоризонта. "Не съм оптимист", казва Мокин.

Администрацията на Тръмп обсъди въвеждането на национален шестседмичен платен Закон за отпуска по семейни и медицински причини (FMLA) и предложи да се увеличат данъците върху заплатите, да се плащат социални осигуровки или да се използват държавни програми за осигуряване за безработица, за да се финансира. Според Уорън обаче "това не е истински платен отпуск за отглеждане на дете".

Една от алтернативите е да се изиска от предприятията да покрият разходите, предложение, подкрепено от няколко организации, включително Националното партньорство за жени и семейства.

Така или иначе, не е за пренебрегване факта, че политиката, насочена към семейството, на работното място придобива все по-голямо значение за американците и често е печеливша както за работника, така и за работодателя.  "Тези политики допринасят за това родителите да се чувстват наистина благодарни и лоялни към тези компании в дългосрочен план", казва Мокин.

В едно проучване на Fairygodboss служител на ADP заяви след 13 години в компанията за обработка на заплати:

"Никога не съм пропускал нищо, свързано с децата ми... затова, ако трябва, ще мина през тухлени стени за ADP."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.